jacek1964

jacek1964

Kucharz
[Przepisów: 5]

domowe bułki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

lepsze bułki swoje niż kupione

domowe bułki

Składniki:

domowe bułki

 

  • 1 kg mąki
  • 8 dag drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta soli
  • 2 szklanki letniej wody przegotowanej
  • 7 łyżek oliwy z oliwek lub oleju roślinnego

Sposób przygotowania:

domowe bułki
1 przygotować rozczyn:
drożdże wkruszyć do wody.Dodać cukier i odstawić na kilkanaście minut.
2 Przesianą mąkę wsypać do miski,dodać rozczyn,sól oraz oliwę lub olej.Wyrabiać ciasto do momentu aż będzie gładkie i zacznie odchodzić od ręki.Ciasto należy przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
3 Gdy ciasto podwoi swoją objętość,formować z niego niewielkie kulki i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Odstawić na kilkanaście minut,po czym piec ok 30 minut w temp.180 stopni

Tagi:

bułki