Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Pasztet warzywny (z cukinią) z kaszą jaglaną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pasztet z warzyw i kaszy jaglanej wcale nie musi smakować gorzej niż pasztet mięsny - ważną rolę odgrywają w tym przypadku przyprawy. Taki pasztet jest znacznie zdrowszy i mniej kaloryczny niż pasztet z mięsa.

Pasztet warzywny (z cukinią) z kaszą jaglaną

Składniki:

Pasztet warzywny (z cukinią) z kaszą jaglaną

 

Sposób przygotowania:

Pasztet warzywny (z cukinią) z kaszą jaglaną

ETAP 1:

Pasztet warzywny (z cukinią) z kaszą jaglaną
Cebulę i pora kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie

Kaszę jaglaną opłukujemy na sitku. Kaszę gotujemy w wodzie z solą i oliwą, zgodnie z przepisem na opakowaniu.

W międzyczasie przygotowujemy warzywa.

Warzywa myjemy. Cebulę i pora kroimy w kostkę, podsmażamy na oliwie.

ETAP 2:

Pasztet warzywny (z cukinią) z kaszą jaglaną
Cukinię, marchewkę i pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce

Cukinię, korzenie pietruszki i marchewki obieramy i ścieramy na tarce, solimy.

ETAP 3:

Pasztet warzywny (z cukinią) z kaszą jaglaną
Warzywa łączymy z ciepłą jeszcze kaszą jaglaną

Marchewkę, pietruszkę i cukinię łączymy z cebulą i porem oraz z ugotowaną, ciepłą jeszcze kaszą. Dodajemy jajko, mąkę i bułkę tartą.

ETAP 4:

Pasztet warzywny (z cukinią) z kaszą jaglaną
Do masy warzywnej dodajemy sos sojowy i przyprawy

Całość doprawiamy sosem sojowym i przyprawami, wyrabiamy na jednolitą masę.

ETAP 5:

Pasztet warzywny (z cukinią) z kaszą jaglaną
Masę warzywną przekładamy do blaszki i pieczemy

Blaszkę smarujemy odrobiną tłuszczu, wykładamy papierem do pieczenia.

Masę warzywną przekładamy do blaszki. Pasztet pieczemy w 175 st. C przez 60 minut.