Sposób przygotowania:
Pasztet warzywny (z cukinią) z kaszą jaglanąETAP 1:
Kaszę jaglaną opłukujemy na sitku. Kaszę gotujemy w wodzie z solą i oliwą, zgodnie z przepisem na opakowaniu.
W międzyczasie przygotowujemy warzywa.
Warzywa myjemy. Cebulę i pora kroimy w kostkę, podsmażamy na oliwie.
ETAP 2:
Cukinię, korzenie pietruszki i marchewki obieramy i ścieramy na tarce, solimy.
ETAP 3:
Marchewkę, pietruszkę i cukinię łączymy z cebulą i porem oraz z ugotowaną, ciepłą jeszcze kaszą. Dodajemy jajko, mąkę i bułkę tartą.
ETAP 4:
Całość doprawiamy sosem sojowym i przyprawami, wyrabiamy na jednolitą masę.
ETAP 5:
Blaszkę smarujemy odrobiną tłuszczu, wykładamy papierem do pieczenia.
Masę warzywną przekładamy do blaszki. Pasztet pieczemy w 175 st. C przez 60 minut.