WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1863]

Domowe bułki do burgerów

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Domowe bułki drożdżowe z sezamem na wierzchu, idealne do hamburgerow ale nie tylko. Mięciutkie i puszyste.

Domowe bułki do burgerów Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Domowe bułki do burgerów

 

Sposób przygotowania:

Domowe bułki do burgerów

ETAP 1:

Masło roztopić i przestudzić. Mąkę, cukier i sól wsypać do miski. Wbić jajka, wlać masło. W ciepłym mleku rozpuścić drożdże. Przelać do reszty składników. Mikserem z hakami lub rękami wyrobić ciasto. Ciasto w misce przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.

Po tym czasie przełożyć na stolnicę i podzielić na 6 równych części. Każdą uformować w okrągłą buleczke i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Żółtko rozmieszać z mlekiem i posmarować bułki, posypać sezamem.

Bułki piec ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni bez termoobiegu. Używać do hamburgerow lub kanapek.

Domowe bułki do burgerów
Uformowane bułeczki posmarowane żółtkiem z mlekiem i posypane sezamem
Domowe bułki do burgerów
Wyrośnięte ciasto podzielone na sześć kawałków
Domowe bułki do burgerów
Ciasto drożdżowe na bułki wyrobione w misce
Domowe bułki do burgerów
Wszystkie składniki na bułki umieszczone w misce