Sposób przygotowania:
Chlebek czosnkowy z patelniETAP 1:
Drożdże wkruszyć do miseczki. Dodać cukier, łyżkę mąki i wodę. Rozmieszać i odstawić na kilkanaście minut. Resztę mąki i sól wsypać do miski. Dodać olej i zaczyn. Zagnieść ciasto. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia.
Następnie rozwałkować. Masło wymieszać z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, ziołami, solą i pieprzem. Masłem posmarować ciasto i zwinąć w rulon. Pokroić na plastry.
Patelnię posmarować oliwą i ułożyć w małych odstępach plastry ciasta. Przykryć i na małym ogniu smażyć aż spód się zrumieni. Przewrócić na drugą stronę i znów smażyć kilka minut.
Gotowy chlebek wyłożyć na talerz. Podawać na ciepło lub po wystudzeniu.