WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1764]

Chlebek czosnkowy z patelni

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Chlebek drożdżowy z masłem czosnkowym, zwijany w ślimaczki, smażony na patelni. Puszysty i mięciutki.

Chlebek czosnkowy z patelni Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Chlebek czosnkowy z patelni

 

Sposób przygotowania:

Chlebek czosnkowy z patelni

ETAP 1:

Drożdże wkruszyć do miseczki. Dodać cukier, łyżkę mąki i wodę. Rozmieszać i odstawić na kilkanaście minut. Resztę mąki i sól wsypać do miski. Dodać olej i zaczyn. Zagnieść ciasto. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia.

Następnie rozwałkować. Masło wymieszać z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, ziołami, solą i pieprzem. Masłem posmarować ciasto i zwinąć w rulon. Pokroić na plastry.

Patelnię posmarować oliwą i ułożyć w małych odstępach plastry ciasta. Przykryć i na małym ogniu smażyć aż spód się zrumieni. Przewrócić na drugą stronę i znów smażyć kilka minut.

Gotowy chlebek wyłożyć na talerz. Podawać na ciepło lub po wystudzeniu.

Chlebek czosnkowy z patelni
Chlebek czosnkowy w trakcie smażenia na patelni
Chlebek czosnkowy z patelni
Plastry ciasta ułożone w odstępach na patelni
Chlebek czosnkowy z patelni
Ciasto po zwinieciu pokrojone na plastry.
Chlebek czosnkowy z patelni
Rozwałkowane ciasto drożdżowe posmarowane masłem czosnkowym
Chlebek czosnkowy z patelni
Zagniecione ciasto drożdżowe na chlebek