Sposób przygotowania:
Domowe bułki na drożdżach
Wodę z mlekiem podgrzewamy. Dodajemy drożdże, sól, cukier i dokładnie mieszamy aby drożdże się rozpuściły. Do miski wsypujemy mąkę i dodajemy olej, a następnie rozczyn. Mieszamy wszystkie składniki i zagniatamy ciasto. Ciasto wyrabiamy do momentu, aż przestanie kleić się do rąk. Posypujemy mąką i przykrywamy ściereczką.
Odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.
Po tym czasie wykładamy ciasto na blat i jeszcze raz zagniatamy. Z ciasta formułujemy 8 bułek i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Ponownie przykrywamy ściereczka na około pół godziny. Po tym czasie robimy na nich przedziałki jak na kajzerkach.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Bulki pieczemy 20 minut. Studzimy na kartce.
Odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.
Po tym czasie wykładamy ciasto na blat i jeszcze raz zagniatamy. Z ciasta formułujemy 8 bułek i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Ponownie przykrywamy ściereczka na około pół godziny. Po tym czasie robimy na nich przedziałki jak na kajzerkach.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Bulki pieczemy 20 minut. Studzimy na kartce.
ETAP 1:
zbysiowa