Sposób przygotowania:
Pełnoziarnisty chleb z chrupiącą skórką z automatu
1. Misę maszyny do chleba stawiam na wadze i taruję.
2. Wlewam 200 ml wody, następnie dolewam łyżkę oliwy, wrzucam sól, cukier i mleko w proszku. Teraz ponownie taruję wagę i odmierzam 150 g maki pełnoziarnistej i 150 g maki białej. Na wierzch wsypuję suche drożdże.
UWAGA! Kolejność składników jest bardzo ważna - drożdże nie mogą stykać się z wodą, solą i cukrem. Można jednak odwrócić kolejność i zacząć od wsypywania drożdży, potem mąka, a potem reszta.
3. Nastawiam program na wypiek chleba pełnoziarnistego, ulubiony poziom spieczenia skórki i już! W moim automacie proces wyrabiania i pieczenia trwa 3 godziny i 45 minut.
Przepis wielokrotnie sprawdzony i nigdy mnie nie zawiódł.
2. Wlewam 200 ml wody, następnie dolewam łyżkę oliwy, wrzucam sól, cukier i mleko w proszku. Teraz ponownie taruję wagę i odmierzam 150 g maki pełnoziarnistej i 150 g maki białej. Na wierzch wsypuję suche drożdże.
UWAGA! Kolejność składników jest bardzo ważna - drożdże nie mogą stykać się z wodą, solą i cukrem. Można jednak odwrócić kolejność i zacząć od wsypywania drożdży, potem mąka, a potem reszta.
3. Nastawiam program na wypiek chleba pełnoziarnistego, ulubiony poziom spieczenia skórki i już! W moim automacie proces wyrabiania i pieczenia trwa 3 godziny i 45 minut.
Przepis wielokrotnie sprawdzony i nigdy mnie nie zawiódł.