haniakson

haniakson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 451]

Pełnoziarnisty chleb z chrupiącą skórką z automatu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Żaden chleb nie może się równać upieczonemu w domu! Nasze babcie wyrabiały chleb ręcznie i piekły w piecach, współcześnie możemy iść na skróty i użyć maszyny. Ja zwykle nastawiam chleb wieczorem i programuję upieczenie na pół godziny przez śniadaniem

Pełnoziarnisty chleb z chrupiącą skórką z automatu Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pełnoziarnisty chleb z chrupiącą skórką z automatu

 

  • 200 ml wody
  • 15 g oliwy z oliwek (jedna pełna łyżka stołowa)
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 2 płaskie łyżeczki drobnego cukru
  • 1 płaska łyżka mleka w proszku
  • 150 g pełnoziarnistej maki chlebowej
  • 150 g białej mąki chlebowej
  • 1/2 łyżeczki suchych drożdży

Sposób przygotowania:

Pełnoziarnisty chleb z chrupiącą skórką z automatu
1. Misę maszyny do chleba stawiam na wadze i taruję.

2. Wlewam 200 ml wody, następnie dolewam łyżkę oliwy, wrzucam sól, cukier i mleko w proszku. Teraz ponownie taruję wagę i odmierzam 150 g maki pełnoziarnistej i 150 g maki białej. Na wierzch wsypuję suche drożdże.

UWAGA! Kolejność składników jest bardzo ważna - drożdże nie mogą stykać się z wodą, solą i cukrem. Można jednak odwrócić kolejność i zacząć od wsypywania drożdży, potem mąka, a potem reszta.

3. Nastawiam program na wypiek chleba pełnoziarnistego, ulubiony poziom spieczenia skórki i już! W moim automacie proces wyrabiania i pieczenia trwa 3 godziny i 45 minut.

Przepis wielokrotnie sprawdzony i nigdy mnie nie zawiódł.
Pelnoziarnisty chleb z chrupiącą skórka z automatu
Maszyne można zaprogramować wieczorem, żeby rano obudził nas zapach świeżego chleba.
Pelnoziarnisty chleb z chrupiącą skórka z automatu
Czas wyrabiania i pieczenia ciasta jest uzależniony od rodzaju chleba.
Pelnoziarnisty chleb z chrupiącą skórka z automatu
Po upieczeniu chleb wyciągamy jak jeszcze jest gorący.
Pelnoziarnisty chleb z chrupiącą skórka z automatu
Chleb utrzymuję świezość przez kilka dni, ale do woreczka możemy go wlożyć dopiero jak całkowicie wystygnie.