Sio-Smutki

Sio-Smutki

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 105]

Domowe bułki z makiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Bułki o niespotykanym kształcie na pewno zachęcą do zjedzenia śniadania :) Są puszyste i pyszne, polecam !

Domowe bułki z makiem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Domowe bułki z makiem

 

Sposób przygotowania:

Domowe bułki z makiem
Drożdże mieszam dokładnie na pastę z miodem, mąką i wodą, odstawiam do wyrośnięcia (15-20 minut). Pozostałe składniki przekładam do miski i dodaję wyrośnięte drożdże, wyrabiam ciasto aż będzie odstawać od dłoni, przykrywam miskę ściereczką i zostawiam na 40 minut, by ciasto urosło. Dzielę je na 8 części, każdą formuję w kółko, nacinam w kilku miejscach jak na zdjęciu i formuję bułki, nakładając po kolei nacięcia jedno na drugie ( każdorazowo smaruję miejsce nałożenia wodą). Odkładam bułki na 10 minut, by się napuszyły, po czym smaruję mlekiem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. na 25 minut. 
Domowe bułki z makiem
Z każdej z ośmiu części formuję kółko średnicy ok. 10 cm
Domowe bułki z makiem
Kółka nacinam i składam po kolei nacięcia, smarując je wodą
Domowe bułki z makiem
Tak powstałe bułeczki przed pieczeniem smaruję mlekiem