patunia87

patunia87

Złoty Ekspert
[Przepisów: 792]

Domowe burgery z fetą i mięsem wołowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne burgery wołowe z fetą, rukolą oraz serem cheddar. Pysznie i smacznie oraz domowo. Polecam zarówno na obiad jak i kolacji.

Domowe burgery z fetą i mięsem wołowym

Składniki:

Domowe burgery z fetą i mięsem wołowym

Burgery

  • 500 g mięsa mielonego z wołowiny
  • 1 cebula drobno posiekana
  • 2 łyżki drobno posiekanej natki
  • Sól i pieprz do smaku
  • 1 jajko

Dodatkowo

  • 4 bułki do burgerów mogą być kajzerki
  • 1 /2 ogórka zielonego
  • 1 pomidor
  • 1/2 cebuli
  • 2 garście rukoli
  • 10 dag sera żółtego np. Chaddera
  • 10 dag sera typu feta
  • Ulubiony sos

Sposób przygotowania:

Domowe burgery z fetą i mięsem wołowym
Ze składników na burgery wołowe formuję kotlety o grubości ok 0.5-1 cm.

Grilluję z obu stron na rumiano. 
Bułki do burgerów przekrawam wzdłuż. Na bułkę z obu stron kładę ser. Kładę mięso. Wkładam do piekarnika na ok 4 minuty by ser się rozpuścił. 

Następnie myję pomidora, kroję w plastry. Ogórka świeżego obieram kroję w plastry. Cebulę obieram kroję w kostkę. 

Na mięso kładę warzywa. Posypuję rukolą oraz serem feta. Polewam ulubionym sosem.