Poradnik Domowy

Poradnik Domowy

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 109]

Grillowane mięsiwa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

W ten sposób można przyrządzić nie tylko indyka i karkówkę, ale także np. kurczaka i łopatkę. Będą równie pyszne.

Grillowane mięsiwa

Składniki:

Grillowane mięsiwa

 

  • 75 dag filetu z indyka
  • 75 dag karkówki
  • Marynata do indyka:
  • szklanka jogurtu naturalnego
  • sok z 1/2 cytryny
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 ml oleju
  • płaska łyżeczka mielonego imbiru
  • po 1/2 łyżeczki słodkiej i ostrej mielonej papryki
  • łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • łyżeczka soli
  • Marynata do karkówki:
  • 2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • marchewka
  • średnia cebula
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziaren jałowca
  • tymianek
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Grillowane mięsiwa
1. Do dużego emaliowanego rondla włożyć jogurt, wycisnąć sok z cytryny, wlać olej. Dodać rozgnieciony czosnek i przyprawy. Indyka pokroić na kawałki i włożyć do marynaty. Wymieszać, przykryć i chłodzić całą noc.

2. Karkówkę umyć, pokroić w plastry, ułożyć w zamykanym naczyniu. Zalać winem, dodać pokrojoną marchew i cebulę, liście laurowe, rozgniecione ziarna jałowca, pietruszkę i tymianek. Chłodzić co najmniej 4 godziny.

3. Mięso upiec z dwóch stron na mocno rozgrzanym grillu. Przed podaniem karkówkę oprószyć solą i pieprzem.