jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Domowe crunchy z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Deser można przygotować wykorzystując śmietankę 36% (ubijamy ją na sztywno. Dodajemy cukier puder do smaku), serek waniliowy lub jeśli chcemy mniej kalorii gesty jogurt naturalny.

Domowe crunchy z jabłkami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Domowe crunchy z jabłkami

 

 

Sposób przygotowania:

Domowe crunchy z jabłkami
Masa jabłkowa: Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jeśli są one kwaśne słodzimy do smaku. Smażymy około 15-20 minut. Gotowe zdejmujemy z ognia, dodajemy do nich galaretkę, dokładnie mieszamy i pozostawiamy do przestygnięcia. Crunchy: Do miski przekładamy mąkę, płatki, cukier, masło, orzechy. W rękach wykonujemy kruszonkę. Gotową przekładamy na wyłożoną papierem blaszkę. Posypkę zapiekamy około 20 minut w 180˚C do zrumienienia. W czasie pieczenia należy ją przemieszać. Po upieczeniu studzimy. Śmietana: Do garnka przekładamy śmietanę. Dokładamy do niej mleko, cukier i całość miksujemy do uzyskania puszystej śmietany. Tak przygotowane składniki układamy naprzemiennie w pucharkach: jabłka, śmietana, crunchy, jabłka, śmietana, crunchy. Całość dekorujemy melisą i podajemy.
Domowe crunchy z jabłkami
jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach
Domowe crunchy z jabłkami
Do przysmażonych jabłek dodajemy żelatynę
Domowe crunchy z jabłkami
Składniki przeznaczone na śmietanę ubijamy razem