Agula&Stabi

Agula&Stabi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 102]

Domowe faworki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Domowe faworki idealne na każdy dzień dla gości i kawy nie tylko. Polecamy do wypróbowania przepisu :)

Domowe faworki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Domowe faworki

 

  • 30 dag mąki pszennej
  • 4 żółtka
  • 1 jajko
  • 5 łyżek gęstej śmietany
  • 1 łyżka spirytusu lub octu
  • szczypta soli
  • tłuszcz do smażenia (najlepiej smalec)
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Domowe faworki
Z podanych składników wyrabiamy ciasto, wyrobione ciasto wałkiem rozwałkowujemy na cienko i kroimy na paski (4x15 cm). każdy pasek nacinamy w środku i przez to nacięcie przewlekamy i wywijamy jeden koniec paska. Partiami kładziemy na rozgrzany tłuszcz, Usmażone faworki odsączamy na ręcznikach papierowych. Gdy faworki już ostygną, oprószamy je cukrem pudrem.
Domowe faworki
Do miski wsypujemy wszystkie składniki i mieszamy.
Domowe faworki
Wygniatamy ciatso dokładnie, tak aby nie miały pęcherzy powietrza.
Domowe faworki
Rozwałkowujemy i tniemy ciasto na paski, a potem zawijamy
Domowe faworki
Przygotowane faworki smażymy na rozgrzanym tłuszczu