SUPERPRZEPIS

Sernik Królowa Serc

  • 8
  • haniakson
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 9
         
ocena: 5/5 głosów: 5
Sernik Królowa Serc Więcej zdjęć (8)

Wygląda dobrze, ale smakuje jeszcze lepiej! Smaczne ciasto z makiem i cytrynowym sernikiem, ozdobiony serduszkami z galaretki to prawdziwy rarytas na Walentynki i nie tylko. Spróbuj, nie pożałujesz!

Składniki:

Sernik Królowa Serc

Na ciasto

  • 5 jaj
  • 175 g drobnego cukru trzcinowego (lub białego do wypieków)
  • 1 cytryna (sok i skórka)
  • 80 gram kaszki manny
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 1 łyżka maku
  • 25 gram zmielonych migdałów
  • olej do wysmarowania blaszek
  • 1/2 opakowania galaretki wiśniowej (lub frużelina wiśniowa)
  • cukier puder do posypania

Na masę serową

  • 3 serki homo
  • 250 ml kremówki
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 4 listki żelatyny
  • 30 dkg dużych truskawek
  • garść borówek

Sposób przygotowania:

Sernik Królowa Serc
Najpierw ciasto (sponge):

1. Żółtka oddzieliłam od białek, białka wstawiłam do lodówki, a żółtka ubiłam mikserem z cukrem do białości.

2. Dodałam starta skórkę z cytryny i wyciśnięty sok, aromat waniliowy, kaszkę mannę, zmielone migdały i mak, po czym krótko zmiksowałam do połączenia się składników.

3. Białka ubiłam na sztywno (bez cukru). 1/4 białek dodałam do masy żółtkowej, lekko zmiksowałam, zdjęłam misę z miksera, dodałam resztę białek i dużą łyżką zmieszałam wszystko razem, ale tylko do momentu, kiedy grudki białka będą niewidoczne.

4. Ciasto rozłożyłam na dwie równe foremki 21x24 cm, wysmarowane olejem i wyłożone papierem do pieczenia.

5. Piekłam w temperaturze 180 stopni około 1/2 godziny. Zostawiłam w foremkach do ostudzenia.

Teraz masa serowa:

6. Truskawki obrałam z szypułek, opłukałam i pokroiłam na ćwiartki. Borówki opłukałam.

7. Galaretkę rozpuściłam w nieco mniejszej, niż w przepisie ilości wody. Pozostawiłam do wystudzenia.

8. Kremówkę ubiłam na sztywno bez cukru.

9. W osobnej misie zmiksowałam serki z cukrem, dodałam sok z cytryny i aromat waniliowy, po czym połączyłam z ubitą kremówką.

10. Płaty żelatyny zamoczyłam w zimnej wodzie na 5 minut, rozpuściłam w rondelku (bez gotowania), przestudziłam i dodałam do masy serowej. Zmiksowałam dosłownie kilka sekund.

Wierzch:

11. Z płatów ciasta zdjęłam "kożuszek". Jeden blat włożyłam z powrotem do formy, a w drugom foremką wycięłam otwory w kształcie serca.

12. Blat położyłam na folii aluminiowej i wypełniłam tężejąca galaretką (galaretka musi być mocno gęstniejąca, żeby nie wsiąkała ciasto. Wstawiłam do lodówki do stężenia. Innym sposobem jest ułożenie wierzchniego blatu na powierzchni sera i uzupełnienie otworów frużeliną.

Warstwa serowa:

13. Na spód wyłożyłam owoce i wyłożyłam masę serową. Przykryłam blatem z sercami ze całkowicie stężałej galaretki. Pozostawiłam w lodówce na 2 godziny.
Sernik Królowa Serc
Najpierw miksujemy żółtka z cukrem, po czym dodajemy resztę składników i białka.
Sernik Królowa Serc
Ciasto pieczemy w dwóch foremkach, a następnie ścinamy
Sernik Królowa Serc
Na spód wykładamy borówki i pokrojone truskawki.
Sernik Królowa Serc
Na owoce wykładamy masę serowo- śmietanową.
Sernik Królowa Serc
W blacie przeznaczonym na górę wycinamy otwory w kształt serc
Sernik Królowa Serc
W otwory wlewamy tężejąca galaretkę.
Sernik Królowa Serc
Smacznego!