Sposób przygotowania:
Sernik Królowa Serc
Najpierw ciasto (sponge):
1. Żółtka oddzieliłam od białek, białka wstawiłam do lodówki, a żółtka ubiłam mikserem z cukrem do białości.
2. Dodałam starta skórkę z cytryny i wyciśnięty sok, aromat waniliowy, kaszkę mannę, zmielone migdały i mak, po czym krótko zmiksowałam do połączenia się składników.
3. Białka ubiłam na sztywno (bez cukru). 1/4 białek dodałam do masy żółtkowej, lekko zmiksowałam, zdjęłam misę z miksera, dodałam resztę białek i dużą łyżką zmieszałam wszystko razem, ale tylko do momentu, kiedy grudki białka będą niewidoczne.
4. Ciasto rozłożyłam na dwie równe foremki 21x24 cm, wysmarowane olejem i wyłożone papierem do pieczenia.
5. Piekłam w temperaturze 180 stopni około 1/2 godziny. Zostawiłam w foremkach do ostudzenia.
Teraz masa serowa:
6. Truskawki obrałam z szypułek, opłukałam i pokroiłam na ćwiartki. Borówki opłukałam.
7. Galaretkę rozpuściłam w nieco mniejszej, niż w przepisie ilości wody. Pozostawiłam do wystudzenia.
8. Kremówkę ubiłam na sztywno bez cukru.
9. W osobnej misie zmiksowałam serki z cukrem, dodałam sok z cytryny i aromat waniliowy, po czym połączyłam z ubitą kremówką.
10. Płaty żelatyny zamoczyłam w zimnej wodzie na 5 minut, rozpuściłam w rondelku (bez gotowania), przestudziłam i dodałam do masy serowej. Zmiksowałam dosłownie kilka sekund.
Wierzch:
11. Z płatów ciasta zdjęłam "kożuszek". Jeden blat włożyłam z powrotem do formy, a w drugom foremką wycięłam otwory w kształcie serca.
12. Blat położyłam na folii aluminiowej i wypełniłam tężejąca galaretką (galaretka musi być mocno gęstniejąca, żeby nie wsiąkała ciasto. Wstawiłam do lodówki do stężenia. Innym sposobem jest ułożenie wierzchniego blatu na powierzchni sera i uzupełnienie otworów frużeliną.
Warstwa serowa:
13. Na spód wyłożyłam owoce i wyłożyłam masę serową. Przykryłam blatem z sercami ze całkowicie stężałej galaretki. Pozostawiłam w lodówce na 2 godziny.
1. Żółtka oddzieliłam od białek, białka wstawiłam do lodówki, a żółtka ubiłam mikserem z cukrem do białości.
2. Dodałam starta skórkę z cytryny i wyciśnięty sok, aromat waniliowy, kaszkę mannę, zmielone migdały i mak, po czym krótko zmiksowałam do połączenia się składników.
3. Białka ubiłam na sztywno (bez cukru). 1/4 białek dodałam do masy żółtkowej, lekko zmiksowałam, zdjęłam misę z miksera, dodałam resztę białek i dużą łyżką zmieszałam wszystko razem, ale tylko do momentu, kiedy grudki białka będą niewidoczne.
4. Ciasto rozłożyłam na dwie równe foremki 21x24 cm, wysmarowane olejem i wyłożone papierem do pieczenia.
5. Piekłam w temperaturze 180 stopni około 1/2 godziny. Zostawiłam w foremkach do ostudzenia.
Teraz masa serowa:
6. Truskawki obrałam z szypułek, opłukałam i pokroiłam na ćwiartki. Borówki opłukałam.
7. Galaretkę rozpuściłam w nieco mniejszej, niż w przepisie ilości wody. Pozostawiłam do wystudzenia.
8. Kremówkę ubiłam na sztywno bez cukru.
9. W osobnej misie zmiksowałam serki z cukrem, dodałam sok z cytryny i aromat waniliowy, po czym połączyłam z ubitą kremówką.
10. Płaty żelatyny zamoczyłam w zimnej wodzie na 5 minut, rozpuściłam w rondelku (bez gotowania), przestudziłam i dodałam do masy serowej. Zmiksowałam dosłownie kilka sekund.
Wierzch:
11. Z płatów ciasta zdjęłam "kożuszek". Jeden blat włożyłam z powrotem do formy, a w drugom foremką wycięłam otwory w kształcie serca.
12. Blat położyłam na folii aluminiowej i wypełniłam tężejąca galaretką (galaretka musi być mocno gęstniejąca, żeby nie wsiąkała ciasto. Wstawiłam do lodówki do stężenia. Innym sposobem jest ułożenie wierzchniego blatu na powierzchni sera i uzupełnienie otworów frużeliną.
Warstwa serowa:
13. Na spód wyłożyłam owoce i wyłożyłam masę serową. Przykryłam blatem z sercami ze całkowicie stężałej galaretki. Pozostawiłam w lodówce na 2 godziny.
zbysiowa
haniakson
SylaUla
haniakson
BozenaMatuszczyk
Porywam kawałek.;)
haniakson
redakcja
haniakson