mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Domowe hamburgery z cebulą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Bez porównania zdrowsze i lepsze niż te sprzedawane w sieciowych fast-foodach, pyszne domowe hamburgery:)

Domowe hamburgery z cebulą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Domowe hamburgery z cebulą

 

  • Mięso:
  • 400 g mielonej wołowiny
  • pół średniej cebuli
  • sól
  • pieprz
  • pół łyżeczki musztardy dijon
  • oliwa lub olej do natłuszczenia

 

  • Dodatkowo:
  • 6 bułek na hamburgery (mogą być też kajzerki lub inne bułki)
  • 6 plasterków sera (najbardziej pasują szybko topiące się gatunki)
  • dojrzały pomidor
  • pół czerwonej cebuli
  • spory ogórek kiszony lub konserwowy
  • majonez
  • dwie garści rozdrobnionej sałaty (u mnie masłowa - ale może być każda inna)
  • ketchup
  • musztarda

Sposób przygotowania:

Domowe hamburgery z cebulą
Cebulę obieram i drobno siekam. Mięso mielone przekładam do miski, dodaję posiekaną cebulkę, musztardę, pieprz i sól. Bardzo dobrze wyrabiam mięso najlepiej za pomocą dłoni. Mięsną masę dzielę na około sześć równych kulek. Z sałaty oddzielam liście, każdy dokładnie myję i osuszam. Cebulę obieram i kroję w cienkie piórka. Kulki mięsne spłaszczam do wielkości bułek i smażę do zrumienienia na rozgrzanej patelni grillowej lub grillu posmarowanym tłuszczem. Bułki przekrawam na pół i grilluję każdą do lekkiego zrumienienia. Na ciepłym spodzie bułki kładę plaster ser, następnie usmażone mięso, smaruję musztardą i ketchupem. Na kotlet kładę duży plaster pomidora, plasterki ogórka kiszonego i krążki czerwonej cebuli. Górną część bułki smaruję majonezem, przyklejam do majonezu liść sałaty i składam hamburgera. Od razu podaję.
Domowe hamburgery z cebulą
Do mięsa mielonego dodaję cebulkę i przyprawy
Domowe hamburgery z cebulą
Kulki mięsne spłaszczam do wielkości bułek
Domowe hamburgery z cebulą
Kotlety mięsne smażę na rozgrzanej patelni
Domowe hamburgery z cebulą
Kiszone ogórki kroję w plasterki, cebulę w krążki