akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Domowe herbatniki a'la Petit Beurre

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 8

W smaku bardzo zbliżone do tych kupnych herbatników Petit Beurre :) Gorąco polecam zrobić samemu! :)

Domowe herbatniki a'la Petit Beurre

Składniki:

Domowe herbatniki a'la Petit Beurre

 

Sposób przygotowania:

Domowe herbatniki a'la Petit Beurre
W garnuszku zagotować wodę, cukier puder, ziarenka wanilii oraz masło. Zdjąć z ognia i odstawić do wystudzenia. Następnie dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Dobrze wymieszać do połączenia składników, aż powstanie gładkie ciasto.

Zawinąć je w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 2 godziny (lub dłużej. Ja chłodziłam przez całą noc)

Po tym czasie ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia (dzięki temu ciasto nie będzie się kleić do stolnicy i wałka) na grubość ok. 3 mm.

Za pomocą ostrego noża wykrawać równej wielkości prostokąty. Umieścić je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Widelcem po nakłuwać i na każdym z boków zrobić charakterystyczne falbanki tak, by herbatniki przypominały te sklepowe.

Piec w 190 st.C przez 10-15 minut do lekkiego zarumienienia na brzegach. Upieczone wyjąć i przestudzić na kratce. Smacznego! ;)