Sposób przygotowania:
Domowe herbatniki a'la Petit Beurre
W garnuszku zagotować wodę, cukier puder, ziarenka wanilii oraz masło. Zdjąć z ognia i odstawić do wystudzenia. Następnie dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Dobrze wymieszać do połączenia składników, aż powstanie gładkie ciasto.
Zawinąć je w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 2 godziny (lub dłużej. Ja chłodziłam przez całą noc)
Po tym czasie ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia (dzięki temu ciasto nie będzie się kleić do stolnicy i wałka) na grubość ok. 3 mm.
Za pomocą ostrego noża wykrawać równej wielkości prostokąty. Umieścić je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Widelcem po nakłuwać i na każdym z boków zrobić charakterystyczne falbanki tak, by herbatniki przypominały te sklepowe.
Piec w 190 st.C przez 10-15 minut do lekkiego zarumienienia na brzegach. Upieczone wyjąć i przestudzić na kratce. Smacznego! ;)
Zawinąć je w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 2 godziny (lub dłużej. Ja chłodziłam przez całą noc)
Po tym czasie ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia (dzięki temu ciasto nie będzie się kleić do stolnicy i wałka) na grubość ok. 3 mm.
Za pomocą ostrego noża wykrawać równej wielkości prostokąty. Umieścić je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Widelcem po nakłuwać i na każdym z boków zrobić charakterystyczne falbanki tak, by herbatniki przypominały te sklepowe.
Piec w 190 st.C przez 10-15 minut do lekkiego zarumienienia na brzegach. Upieczone wyjąć i przestudzić na kratce. Smacznego! ;)