WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Zapiekanki z pieczarkami z patelni

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapiekanki na chlebie pszennym z pieczarkami smażonymi z cebulą, oraz z żółtym serem gouda i wędzonym.

Zapiekanki z pieczarkami z patelni Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zapiekanki z pieczarkami z patelni

 

  • 150g pieczarek
  • 1 mała cebula
  • Majeranek
  • Sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżka masła
  • Kilka kromek chleba pszennego
  • Masło do posmarowania chleba
  • Kilka plastrów żółtego sera gouda
  • Kilka plastrów sera żółtego wędzonego

Sposób przygotowania:

Zapiekanki z pieczarkami z patelni

ETAP 1:

Pieczarki obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Cebulę obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać łyżkę masła. Wrzucić cebulę, zeszklić. Przyprawić solą, pieprzem i majerankiem. Wymieszać. Dodać pieczarki. Smażyć razem kilkanaście minut.

Kromki chleba posmarować masłem. Ułożyć na patelni i obsmażyć z jednej strony. Przewrócić na drugą stronę, nałożyć pieczarki. Na każdej kromce ułożyć po plastrze żółtego sera i po dwa plasterki sera wędzonego.

Smażyć na małym ogniu pod przykryciem aż ser się rozpuści. Podawać z ketchupem.

Zapiekanki z pieczarkami z patelni
Zapiekanki z pieczarkamipo usmażeniu na patelni
Zapiekanki z pieczarkami z patelni
Plastry sera gouda i wędzonego ułożone na zapiekankach
Zapiekanki z pieczarkami z patelni
Usmażone pieczarki z cebulą rozłożone na chlebie
Zapiekanki z pieczarkami z patelni
Obsmażamy kromki chleba pszennego i obracamy na drugą stronę