Sposób przygotowania:
Domowe kajzerki
Składniki zaczynu łączymy ze sobą, dokładnie mieszamy. Pozostawiamy pod przykryciem na 12 godzin najlepiej na całą noc.
Do przyrządzonego zaczynu dodajemy pozostałe składniki, dokładnie mieszamy i zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto.
Ciasto przykrywamy bawełnianą ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
Po tym czasie formujemy małe okrągłe bułki, układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Nożem nacinamy wierzch bułek, pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia.
Bułki smarujemy rozkłóconym jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 20-25 minut.
Upieczone bułki przekładamy na kratkę i pozostawiamy do ostygnięcia.
Do przyrządzonego zaczynu dodajemy pozostałe składniki, dokładnie mieszamy i zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto.
Ciasto przykrywamy bawełnianą ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
Po tym czasie formujemy małe okrągłe bułki, układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Nożem nacinamy wierzch bułek, pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia.
Bułki smarujemy rozkłóconym jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 20-25 minut.
Upieczone bułki przekładamy na kratkę i pozostawiamy do ostygnięcia.