bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Domowe kajzerki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Nie ma nic lepszego jak pyszne świeże domowe pieczywo . Takie domowe kajzerki są dużo lepsze od tych ze sklepu .

Domowe kajzerki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Domowe kajzerki

Zaczyn:

Ciasto właściwe:

  • Cały zaczyn
  • 250 gram mąki pszennej typ 550
  • 50 ml letniej wody
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka soli

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Domowe kajzerki
Składniki zaczynu łączymy ze sobą, dokładnie mieszamy. Pozostawiamy pod przykryciem na 12 godzin najlepiej na całą noc.

Do przyrządzonego zaczynu dodajemy pozostałe składniki, dokładnie mieszamy i zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto.

Ciasto przykrywamy bawełnianą ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny.

Po tym czasie formujemy małe okrągłe bułki, układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Nożem nacinamy wierzch bułek, pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia.

Bułki smarujemy rozkłóconym jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 20-25 minut.

Upieczone bułki przekładamy na kratkę i pozostawiamy do ostygnięcia.
Domowe kajzerki
Składniki zaczynu mieszamy i pozostawiamy na noc .
Domowe kajzerki
Zagniatamy ciasto i pozostawiamy do wyrośnięcia .
Domowe kajzerki
Wyrośnieta kajzerki smarujemy rozkłóconym jajkiem
Domowe kajzerki
Upieczone bułki studzimy na metalowej kratce.