Sposób przygotowania:
Domowe kajzerkiPrzygotowanie zaczynu na kajzerki
Ciepłą wodę przelej do litrowego słoika, dodaj cukier, drożdże i 3 łyżki mąki. Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na 10 minut (pod przykryciem).
Wyrabianie ciasta na kajzerki
Mąkę przesiej do miski, wbij jajko, dodaj masło, sól i zaczyn. Wyrabiaj ciasto aż zacznie odchodzić od miski. Po kilku minutach wyrabiania przełóż je do miski wysmarowanej oliwą, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 1 godzinę, aż podrośnie.
Przygotowanie kajzerek do pieczenia
Ciasto, które zdążyło urosnąć podziel na części, uformuj z nich małe bułeczki (będą miały wielkość mandarynki), delikatnie spłaszcz w dłoniach i ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę przykryj i odstaw na 35 minut. Bułeczki zdążą nieco urosnąć.
Pieczenie kajzerek
Wyrośnięte kajzerki wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Przed pieczeniem można bułeczki naciąć i posmarować wodą za pomocą pędzelka lub oprószyć np. makiem.
Bułeczki piecz przez ok 16 minut.