cherry

cherry

Złoty Ekspert
[Przepisów: 508]

Domowe kajzerki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Świeże bułki bez polepszaczy i konserwantów - domowe kajzerki idealne na śniadanie. Z porcji ciasta wychodzi 9 bułeczek.

Domowe kajzerki

Składniki:

Domowe kajzerki

 

Sposób przygotowania:

Domowe kajzerki

Przygotowanie zaczynu na kajzerki

Domowe kajzerki
Przygotowanie zaczynu do kajzerek. Należy odstawić go na 10 minut w ciepłe miejsce.

Ciepłą wodę przelej do litrowego słoika, dodaj cukier, drożdże i 3 łyżki mąki. Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na 10 minut (pod przykryciem).

Wyrabianie ciasta na kajzerki

Domowe kajzerki
Ciasto na domowe kajzerki odstaw w ciepłe miejsce na godzinę.

Mąkę przesiej do miski, wbij jajko, dodaj masło, sól i zaczyn. Wyrabiaj ciasto aż zacznie odchodzić od miski. Po kilku minutach wyrabiania przełóż je do miski wysmarowanej oliwą, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 1 godzinę, aż podrośnie.

Przygotowanie kajzerek do pieczenia

Domowe kajzerki
Domowe kajzerki przed pieczeniem

Ciasto, które zdążyło urosnąć podziel na części, uformuj z nich małe bułeczki (będą miały wielkość mandarynki), delikatnie spłaszcz w dłoniach i ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę przykryj i odstaw na 35 minut. Bułeczki zdążą nieco urosnąć.

Pieczenie kajzerek

Domowe kajzerki
Upieczona kajzerka po przekrojeniu. Jest mięciutka i pyszna!

Wyrośnięte kajzerki wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Przed pieczeniem można bułeczki naciąć i posmarować wodą za pomocą pędzelka lub oprószyć np. makiem.
Bułeczki piecz przez ok 16 minut.


Tagi:

pieczywo