Sposób przygotowania:
Kajzerki pszenno - żytnie
Wszystkie składniki wymieszać w misce. Jeśli używamy świeżych drożdży należy najpierw zrobić rozczyn. wyrobić, aż ciasto będzie odstawać od ścianek naczynia. Od tego momentu wyrabiać około 5 min (długie wyrabianie jest niezwykle ważne). Następnie zostawić by "odpoczęło" przez jakieś 10 min , potem ponownie wyrabiać przez około 5 minut. Ciasto będzie plastelinowe. Przełożyć do naczynia lekko wysmarowanego oliwą, zostawić na godzinę do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Formować w kulki (mi wyszło 9), ułożyć na blaszce i pozostawić pod przykryciem 45 minut. Przed pieczeniem naciąć, dla połysku można posmarować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka., posypać np makiem i siemieniem lnianym. Piec około 15 minut w temperaturze 225ºC.
