WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1805]

Ryba po grecku z fasolką szparagową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ryba po grecku z filetów z mintaja z sosem w którym oprócz tradycyjnych warzyw znalazły się pasternak i fasolka szparagowa.

Ryba po grecku z fasolką szparagową Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Ryba po grecku z fasolką szparagową

 

Sposób przygotowania:

Ryba po grecku z fasolką szparagową

ETAP 1:

Filety rybne skropić sokiem z cytryny. Oprószyć solą i przyprawą do ryb. Panierować w mące i usmażyć na oleju. Wyłożyć na talerz. Cebule obrać i pokroić w kostkę. Zeszklić na oleju. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, maje, zioła prowansalskie. Przyprawić solą i pieprzem. Przesmażyć. Marchewki, seler i pasternak obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Dodać do cebuli.
Przesmażyć. Dolać 3/4 szklanki wody. Włożyć listek laurowy i ziele angielskie. Dusić kilkanaście minut.
Dodać sos i przecier pomidorowy. Wymieszać i dusić dalej do miękkości. Przyprawić solą, pieprzem i papryką.
Na koniec dodać pokrojoną na kawałki ugotowaną fasolkę szparagową. Wymieszać. W salaterkach układać na przemian kawałki ryby i warzywa. Wystudzić i schłodzić w lodówce.

Ryba po grecku z fasolką szparagową
Ryba po grecku w trakcie składania warstw w salaterkach
Ryba po grecku z fasolką szparagową
Sos warzywny do ryby po przygotowaniu w garnku
Ryba po grecku z fasolką szparagową
Pokrojona fasolka szparagowa dodana do warzyw
Ryba po grecku z fasolką szparagową
Starte warzywa dodane do zeszklonej cebuli z czosnkiem
Ryba po grecku z fasolką szparagową
Usmażone filety rybne wyłożone na talerz