Sposób przygotowania:
Ryba po grecku z fasolką szparagowąETAP 1:
Filety rybne skropić sokiem z cytryny. Oprószyć solą i przyprawą do ryb. Panierować w mące i usmażyć na oleju. Wyłożyć na talerz. Cebule obrać i pokroić w kostkę. Zeszklić na oleju. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, maje, zioła prowansalskie. Przyprawić solą i pieprzem. Przesmażyć. Marchewki, seler i pasternak obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Dodać do cebuli.
Przesmażyć. Dolać 3/4 szklanki wody. Włożyć listek laurowy i ziele angielskie. Dusić kilkanaście minut.
Dodać sos i przecier pomidorowy. Wymieszać i dusić dalej do miękkości. Przyprawić solą, pieprzem i papryką.
Na koniec dodać pokrojoną na kawałki ugotowaną fasolkę szparagową. Wymieszać. W salaterkach układać na przemian kawałki ryby i warzywa. Wystudzić i schłodzić w lodówce.