Renata9

Renata9

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 327]

Bułeczki kajzerki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Bardzo smaczne bułeczki z czarnym sezamem. Wyśmienicie smakują z domową konfiturą, dżemem lub też białym serkiem.

Bułeczki kajzerki Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Bułeczki kajzerki

 

Sposób przygotowania:

Bułeczki kajzerki
Przygotowałam garnek, do którego wlałam letnie mleko ( nie gorące ), pokruszyłam w palcach świeże drożdże, dałam łyżkę prawdziwego miodu, a na końcu wsypałam łyżkę mąki. Wymieszałam, a następnie odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Wzięłam kolejne naczynie, którym była miska. Do niej wsypałam część mąki. Kiedy zaczyn na bułeczki mamy wystarczający wyrośnięty to dajemy go do miski z mąkami. Zaczyn z mąką wymieszałam drewnianą łyżką. Wcześniej roztopiłam w garnku masło i ostudziłam je, a następnie dodałam do zaczynu. Wsypałam resztę mąki i dodałam całe jajko, a także sól. Dodałam również wodę. Ponownie wszystko wymieszałam. Znowu odstawiłam ciasto w ciepłe miejsce na czas około 30 minut.

Kiedy ciasto osiągnęło zamierzoną wielkość to przełożyłam je na stolnicę, troszkę podsypałam mąką i uformowałam małe bułeczki. Następnie przełożyłam je na blachę z piekarnika, którą wyłożyłam papierem do pieczenia.

Jajko roztrzepałam widelcem, a pędzelkiem posmarowałam bułeczki. Na końcu posypałam czarnym sezamem. Wstawiłam bułeczki do wcześniej nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piekłam je przez 25 minut, aż do zrumienienia.

Smacznego !
Bułeczki kajzerki
Pieczenie w piekarniku rumianych, pszennych kajzerek
Bułeczki kajzerki
Widok przekrojonej bułeczki z czarnym sezamem