Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Supełki z ziemniakami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Bułeczki plecione niczym kajzerki posypane makiem i sezamem. Bardzo dobre nie tylko na jedno śniadanie, bo zachowują świeżość przez parę dni.

Supełki z ziemniakami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Supełki z ziemniakami

 

Sposób przygotowania:

Supełki z ziemniakami
Drożdże rozetrzeć z cukrem i ciepłą, niegorącą wodą. Zaczyn odstawić na 10min w ciepłe miejsce, aż ruszą. Dobrze potłuczone, niegorące ziemniaki wymieszać z ciepłym mlekiem. Wsypać przesianą mąkę, sól . Wlać zaczyn i rozpuszczone przestudzone masło. Wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy podwoi swoją objętość zagnieść jeszcze raz. Formować ruloniki i zawijać jak kajzerkę. Gotowy supełek przełożyć na blachę z papierem do pieczenia. Powinien troszeczkę wyrosnąć. Smarować roztrzepanym jajkiem i posypać makiem lub sezamem. Piec w 180*C przez ok 20min. Smacznego!
Supełki z ziemniakami
Drożdże rozetrzeć z cukrem i wodą. Odsawić.
Supełki z ziemniakami
Ciasto wyrobić i odstawić, aż podwoi swoją objętość.
Supełki z ziemniakami
Rulonik zawinąć w supełek i schować końce w środek.
Supełki z ziemniakami
Supełki przekładać na blachę i odczekać aż ciasto trochę urośnie.