Sposób przygotowania:
Pizza cebulowaETAP 1:
Drożdże rozpuścić w cukrze, połączyć z mąką i mlekiem, zamieszać i wyrabiać około 10-15 minut.
ETAP 2:
Po pięciu minutach wyrabiania dodać oliwę, sól smażoną cebulę, siemię lniane i posiekany szczypiorek. Wyrabiać do czasu gdy ciasto będzie odchodziło od miski. Przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
ETAP 3:
Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyłożyć na posypaną mąką deskę, uformować krążek, włożyć na blaszkę i pozostawić w ciepłym miejscu na 10 minut.
ETAP 4:
Cebulę pokroić w piórka, podsmażyć na rozgrzanym oleju, doprawić do smaku solą i pieprzem.
ETAP 5:
Wyłożyć na przygotowane ciasto, po wierzchu posypać startym serem i oprószyć mieloną papryką. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec około 12 minut.
danielek
zbysiowa