Ewa

Ewa

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 183]

Czekoladowe lody kolendrowo-bazyliowe

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Pyszne połączenie czekolady i kakao z aromatycznymi ziołami - kolendrą i bazylią - zamknięte w formie kremowych lodów. Dzięki nietypowemu dodatkowi ziół czekolada zyskuje głębszy wymiar, a cały deser orzeźwiającą nutę.

Czekoladowe lody kolendrowo-bazyliowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Czekoladowe lody kolendrowo-bazyliowe

 

  • Składniki:
  • 250g mascarpone
  • 200 g kwaśnej gęstej śmietany 18%
  • 500 g serka śmietankowego o smaku waniliowym- gęstego
  • 200 g mlecznej czekolady
  • łyżka kakao
  • 4 łyżki miodu spadziowego
  • duża garść drobno posiekanych liści bazylii
  • duża garść drobno posiekanej kolendry

 

Sposób przygotowania:

Czekoladowe lody kolendrowo-bazyliowe
Nad gorącą kąpielą wodną topimy 150g mlecznej czekolady. W misce łączymy schłodzoną śmietanę, serek mascarpone, serek śmietankowy oraz miód. Dodajemy roztopioną czekoladę, łyżkę przesianego kakao oraz drobno posiekaną bazylię i kolendrę. Całość przekładamy do maszynki do robienia lodów na godzinny program lub w pojemniku do zamrażalnika (ale musimy w tym wypadku pamiętać, by co pół godziny 2-3 razy całość zmiksować). Pod koniec mrożenia dodajemy resztę posiekanej mlecznej czekolady (50g) - maszynka musi ją dobrze wmieszać w masę lodową, ale czekolada powinna być widoczna w gotowych lodach. Smacznego!
Czekoladowe lody kolendrowo-bazyliowe
Etap 1 Czekoladowe lody kolendrowo-bazyliowe - łaczenie masy serowo-śmietanowej z czekoladą
Czekoladowe lody kolendrowo-bazyliowe
Etap 2 Czekoladowe lody kolendrowo-bazyliowe - dodanie ziół
Czekoladowe lody kolendrowo-bazyliowe
Etap 3 Czekoladowe lody kolendrowo-bazyliowe -mrożenie
Czekoladowe lody kolendrowo-bazyliowe
Etap 4 Czekoladowe lody kolendrowo-bazyliowe - gotowe lody przekładamy do pojemnika