superbaba4

superbaba4

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 357]

Lody jagodowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Nigdy dotąd ich nie robiłam, ale muszę przyznać, że nie jest to szczególnie trudne, a lody smakowały wybornie.

Lody jagodowe

Składniki:

Lody jagodowe

 

  • 1/2 jednorazowego kubeczka jagód

 

 

  • 80 g cukru

 

 

 

  • 5 żółtek

Sposób przygotowania:

Lody jagodowe
Jagody myjemy i posypujemy łyżką cukru. Do garnuszka wlewamy mleko i śmietanę i dodajemy przekrojoną wzdłuż laskę wanilii.Podgrzewamy do momentu wrzenia i odstawiamy na 15 minut. W osobnej misce ucieramy żółtka z cukrem tak długo aż osiągniemy jasnożółty krem. Z garnka z mlekiem wyjmujemy wanilię i przelewamy zawartość do żółtek, ciągle mieszając. Powstałą masę przelewamy do czystego garnka i podgrzewamy intensywnie mieszając aż zacznie gęstnieć. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia.

Jagody rozdrabniamy blenderem i mieszamy silikonową łopatką z pozostałą masą. Zamykamy pojemnik i wstawiamy do zamrażalnika. Trzykrotnie po godzinie czasu wyjmowałam lody i intensywnie mieszałam, aby nie powstały kryształki lodu.

Tagi:

lody