Sposób przygotowania:
Lody jagodowe
Jagody myjemy i posypujemy łyżką cukru. Do garnuszka wlewamy mleko i śmietanę i dodajemy przekrojoną wzdłuż laskę wanilii.Podgrzewamy do momentu wrzenia i odstawiamy na 15 minut. W osobnej misce ucieramy żółtka z cukrem tak długo aż osiągniemy jasnożółty krem. Z garnka z mlekiem wyjmujemy wanilię i przelewamy zawartość do żółtek, ciągle mieszając. Powstałą masę przelewamy do czystego garnka i podgrzewamy intensywnie mieszając aż zacznie gęstnieć. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia.
Jagody rozdrabniamy blenderem i mieszamy silikonową łopatką z pozostałą masą. Zamykamy pojemnik i wstawiamy do zamrażalnika. Trzykrotnie po godzinie czasu wyjmowałam lody i intensywnie mieszałam, aby nie powstały kryształki lodu.
Jagody rozdrabniamy blenderem i mieszamy silikonową łopatką z pozostałą masą. Zamykamy pojemnik i wstawiamy do zamrażalnika. Trzykrotnie po godzinie czasu wyjmowałam lody i intensywnie mieszałam, aby nie powstały kryształki lodu.