Danusia19671

Danusia19671

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1424]

Lody śmietankowe z bakaliami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Na upały najlepsze są domowe lody

Lody śmietankowe z bakaliami

Składniki:

Lody śmietankowe z bakaliami

 

  • śmietana kremówka - 36% - 300 ml
  • żółtka jaj - 5 szt
  • cukier puder - 125 g
  • cukier waniliowy - 1 opak
  • orzechy włoskie - 65 g
  • rodzynki - 50 g
  • mleko - 300 ml

Sposób przygotowania:

Lody śmietankowe z bakaliami
Orzechy włoskie obrać ze skórki, posiekać. Do garnka wlać mleko, podgrzać, nie gotować. Żółtka przełożyć do miski, dodać cukier puder i cukier waniliowy, utrzeć do białości. Następnie dodać do masy żółtkowej 2 łyżki mleka, dokładnie wymieszać. Masę żółtkową połączyć z resztą mleka, wymieszać, postawić na ogniu, mieszając doprowadzić do zgęstnienia masy, nie dopuścić do zagotowania. Gęstą i ostudzoną masę, połączyć ze śmietaną kremówką, orzechami i rodzynkami , dokładnie wymieszać. Masę śmietankową przełożyć do pojemnika, włożyć pojemnik do zamrażalki, zamrażać ok.6 godz, Co pół godziny, wyjmij pojemnik z zamrażalki, dokładnie przemieszaj. Wstaw naczynie z powrotem do zamrażalnika. Czynność mieszania powtórz kilka razy, zamróź. Gotowe lody nakładaj do pucharków za pomocą łyżki do lodów, udekoruj listkami mięty.

Tagi:

lody