paulisia_elk

paulisia_elk

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 167]

Domowe nachos

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Domowe nachos to alternatywa od sklepowych pełnych soli chipsów zwanych nachos.

Domowe nachos Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Domowe nachos

 

  • 100g maki kukurydzianej
  • 100g mąki orkiszowej drobno mielonej
  • 100g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • ok. 100ml letniej wody
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • sól, pieprz i kurkuma
  • olej do smażenia - 0,5l
  • salsa pomidorowa lub ketchup
  • tarkowany ser
  • kwaśna śmietana do podania

 

Sposób przygotowania:

Domowe nachos
Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy w jednolitą masę, następnie rozwałkowujemy na grubość ok 1 mm, następnie wykrajamy koła i dzielimy na trójkąty. W garnku rozgrzewamy olej i smażymy nachos na głębokim tłuszczu przez dosłownie chwilę, wyjmujemy łyżką cedzakową i odsączamy. Układamy gotowe nachos na półmisku posypujemy odrobiną sera, polewamy salsą lub ketchupem i znów posypujemy serem. Zapiekamy ok 10 minut w piekarniku. Podajemy z kwaśną śmietaną.
Domowe nachos
Etap 1
Domowe nachos
Etap 2
Domowe nachos
Etap 3
Domowe nachos
Etap 4