blanko

blanko

Szef Kuchni
[Przepisów: 76]

Domowe pączki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Domowe pączki wspaniały domowy smak.

Domowe pączki

Składniki:

Domowe pączki

 

  • 500 g mąki
  • 7 g drożdży instant
  • 8 żółtek
  • cukier waniliowy
  • 200 g cukru pudru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 200 g słodkiej śmietanki
  • 2 łyżki spirytusu
  • 150 g stopionego masła
  • 1 I oleju
  • konfitura

Sposób przygotowania:

Domowe pączki
Drożdże połączyć z mąką. Żółtka utrzeć z 1/2 cukru, do-X* dać mąkę, mleko, śmietankę, spirytus, wyrobić, wlać masło, wyrobić. Odstawić do wyrośnięcia. Ciasto rozwałkować, wyciąć placuszki. Na 1/2 nałożyć po łyżeczce konfitury, przykryć pozostałymi placuszkami, zlepić. Odstawić do wyrośnięcia. Olej rozgrzać, smażyć pączki z obu stron na rumiano. Osączyć na pergaminie. Ułożyć na talerzu, oprószyć cukrem wymieszanym z cukrem waniliowym.