Sposób przygotowania:
Domowe pączki z czekoladą
Miękkie masło wkładamy do miski i ucieramy je z żółtkami , drożdżami , miodem , cukrem waniliowym oraz szczyptą soli na pulchną masę . Dodajemy przesianą mąkę , dobrze wyrabiamy . Śmietanę ubijamy mikserem , dodajemy do masy i całość znowu starannie wyrabiamy . Ciasto nakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia . Kiedy podwoi swoją objętość , ponownie je wyrabiamy , aż stanie się gładkie i lśniące. Gdy ciasto znowu wyrośnie , natłuszczonymi dłońmi odrywamy z niego kawałki , formujemy w kulki , układamy na stolnicy lub serwatce posypanej mąką , pozostawiamy do wyrośnięcia . W głębokim naczyniu rozgrzewamy tłuszcz. Wrzucamy pączki , smażymy przez chwilę pod przykryciem . Gdy się zarumienią , obracamy je , smażymy z drugiej strony już bez przykrycia . Osączamy . Roztopioną czekoladę mieszamy z likierem Smarujemy pączki i zdobimy je według uznania.