Anna Purgal

Anna Purgal

Starszy Kucharz
[Przepisów: 20]

Domowe pączki z czekoladą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Najlepiej smakują pączuszki na tłusty czwartek

Domowe pączki z czekoladą

Składniki:

Domowe pączki z czekoladą

 

  • 1/2 kg mąki pszennej
  • pół kostki świeżego masła
  • 10 żółtek
  • 5 dag świeżych drożdży
  • 3-4 łyżki miodu
  • Szklanka śmietany kremówki
  • 20 dag czekolady do roztopienia
  • szklanka likieru pomarańczowego
  • tłuszcz do smażenia
  • opakowanie cukru waniliowego
  • posypka do ciast

 

Sposób przygotowania:

Domowe pączki z czekoladą
Miękkie masło wkładamy do miski i ucieramy je z żółtkami , drożdżami , miodem , cukrem waniliowym oraz szczyptą soli na pulchną masę . Dodajemy przesianą mąkę , dobrze wyrabiamy . Śmietanę ubijamy mikserem , dodajemy do masy i całość znowu starannie wyrabiamy . Ciasto nakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia . Kiedy podwoi swoją objętość , ponownie je wyrabiamy , aż stanie się gładkie i lśniące. Gdy ciasto znowu wyrośnie , natłuszczonymi dłońmi odrywamy z niego kawałki , formujemy w kulki , układamy na stolnicy lub serwatce posypanej mąką , pozostawiamy do wyrośnięcia . W głębokim naczyniu rozgrzewamy tłuszcz. Wrzucamy pączki , smażymy przez chwilę pod przykryciem . Gdy się zarumienią , obracamy je , smażymy z drugiej strony już bez przykrycia . Osączamy . Roztopioną czekoladę mieszamy z likierem Smarujemy pączki i zdobimy je według uznania.