Sposób przygotowania:
Domowe pączkiETAP 1:
Drożdże pokruszone zalać 1/2 szklani mleka letniego, wsypać łyżkę cukru, mąki dobrze rozmieszać rózgą, przykryte zostawić na 20 minut.
Do zaczynu wsypać przesianą mąkę, resztę cukru, wbić jajka, dodać aromat waniliowy, sól i hakiem robota wyrabiać ciasto, wlać letni tłuszcz, spirytus i wyrabiać z 8 minut, posypać ciut mąką, przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić do wyrośnięcia.
ETAP 2:
Ciasto wyrośnięte porcjami kłaść na desce podsypanej mąką.
ETAP 3:
Wałkować placki 2 cm grubości, szklanką wycinać kółka, odstawić na tacę na 30 minut do podrośnięcia.
ETAP 4:
Olej rzepakowy zagrzać do temperatury 160-170C (termometrem do pieczenia sprawdzić), kłaść kółka na olej, rumiane pączki obrócic widelcem na drugą stronę i smażyć na rumiano.
ETAP 5:
Usmażone pączki kłaść na ręcznik papierowy i dżemem nadziewać (do rękawa dać dżem i nakręcić końcówkę do nadziewania).
ETAP 6:
Odstawiać pączki nadziane na tacę z papierem do pieczenia i do wystygnięcia, przed podaniem posypać pudrem-cukrem.
cherry
ziutula
bez objadania po 3 sztuki na głowę..