ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Domowe pączki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Domowe pączki są najlepsze do zjedzenia zwłaszcza w Tłusty Czwartek, są bez ulepszaczy i nie zaszkodzi zjedzenia ich trochę więcej, może nie wyglądają super ale za to smakują wyśmienicie.

Domowe pączki Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Domowe pączki

 

  • drożdże świeże 5 dag,
  • mleko ciepłe 250 ml,
  • cukier 3/4 szklanki,
  • aromat waniliowy 1/2 łyżeczki,
  • jajka 4 sztuki "M",
  • mąka tortowa 70 dag,
  • sól 1 szczypta,
  • masło stopione 10 dag,
  • spirytus 1 łyżka,
  • dżem domowy śliwkowy 300 gram,
  • puder cukier - ile potrzeba,
  • olej rzepakowy do smażenia 1 litr

Sposób przygotowania:

Domowe pączki

ETAP 1:

Domowe pączki
Ciasto musi wyrastać w ciepłym miejscu.

Drożdże pokruszone zalać 1/2 szklani mleka letniego, wsypać łyżkę cukru, mąki dobrze rozmieszać rózgą, przykryte zostawić na 20 minut.

Do zaczynu wsypać przesianą mąkę, resztę cukru, wbić jajka, dodać aromat waniliowy, sól i hakiem robota wyrabiać ciasto, wlać letni tłuszcz, spirytus i wyrabiać z 8 minut, posypać ciut mąką, przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić do wyrośnięcia.

ETAP 2:

Domowe pączki
Ciasto podwoiło swoją objętość, dobrze wyrosło.

Ciasto wyrośnięte porcjami kłaść na desce podsypanej mąką.

ETAP 3:

Domowe pączki
Po wykrojeniu kółek ciasto powinno odpocząć,podrosnąć.

Wałkować placki 2 cm grubości, szklanką wycinać kółka, odstawić na tacę na 30 minut do podrośnięcia.

ETAP 4:

Domowe pączki

Olej rzepakowy zagrzać do temperatury 160-170C (termometrem do pieczenia sprawdzić), kłaść kółka na olej, rumiane pączki obrócic widelcem na drugą stronę i smażyć na rumiano.

ETAP 5:

Domowe pączki

Usmażone pączki kłaść na ręcznik papierowy i dżemem nadziewać (do rękawa dać dżem i nakręcić końcówkę do nadziewania).

ETAP 6:

Domowe pączki

Odstawiać pączki nadziane na tacę z papierem do pieczenia i do wystygnięcia, przed podaniem posypać pudrem-cukrem.


Tagi:

pączki