marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Domowe precle.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Składniki na ciasto wyrobić,odstawić,zagnieść,odrywać i formować wałeczki,a z nich precle.Obgotować wyjąć.Kłaść na blasze.Posypać solą.Piec.

Domowe precle.

Składniki:

Domowe precle.

 

  • 50 dag.mąki pszennej,
  • 1 paczuszka drożdży suszonych,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • szklanka mleka,
  • łyżeczka soli,
  • 15 dag.sody oczyszczonej,
  • gruba sól do posypania,sezam biały lub mak.

Sposób przygotowania:

Domowe precle.
Przesiać mąkę do miski,zrobić dołek,wsypać drożdże i cukier,wlać trochę ciepłego mleka.Przykryć ściereczką i odstawić na 20 min.Potem dodać resztę mleka i sól.Zagnieść dość twarde ciasto,ulepić z niego wałeczki o długości 30 cm.,każdy wałek
uformować w precel i ułożyć na blasze do wyrośnięcia.na 20 min.
Rozgrzać piekarnik do 220 st.C.Sodę wsypać do 2l.wody w garnku
i zagotować.Kolejno wkładać precle,gotując po 20-30 sek. z obu stron.Wyjąć,osączyć i ułożyć na blasze posypanej mąką.Posypać
solą gruboziarnistą,sezamem lub makiem.Piec 20-25 min. na brązowy kolor.

Tagi:

precle mak