Sposób przygotowania:
Domowe precle.
Przesiać mąkę do miski,zrobić dołek,wsypać drożdże i cukier,wlać trochę ciepłego mleka.Przykryć ściereczką i odstawić na 20 min.Potem dodać resztę mleka i sól.Zagnieść dość twarde ciasto,ulepić z niego wałeczki o długości 30 cm.,każdy wałek
uformować w precel i ułożyć na blasze do wyrośnięcia.na 20 min.
Rozgrzać piekarnik do 220 st.C.Sodę wsypać do 2l.wody w garnku
i zagotować.Kolejno wkładać precle,gotując po 20-30 sek. z obu stron.Wyjąć,osączyć i ułożyć na blasze posypanej mąką.Posypać
solą gruboziarnistą,sezamem lub makiem.Piec 20-25 min. na brązowy kolor.
uformować w precel i ułożyć na blasze do wyrośnięcia.na 20 min.
Rozgrzać piekarnik do 220 st.C.Sodę wsypać do 2l.wody w garnku
i zagotować.Kolejno wkładać precle,gotując po 20-30 sek. z obu stron.Wyjąć,osączyć i ułożyć na blasze posypanej mąką.Posypać
solą gruboziarnistą,sezamem lub makiem.Piec 20-25 min. na brązowy kolor.