światzpiernika

światzpiernika

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 97]

Domowe spaghetti

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Domowe spaghetti to pyszne, szybkie i sycące danie.

Domowe spaghetti Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Domowe spaghetti

 

  • makaron spaghetti pełnoziarnisty
  • 5 średniej wielkości pieczarek
  • 3 pomidorki
  • mała cebula
  • bazylia, tymianek
  • ser żółty typu gouda
  • łyżka oleju
  • sól
  • pieprz cayenne
  • woda

Sposób przygotowania:

Domowe spaghetti
Zagotowujemy wodę na makaron. W momencie wrzenia wlewamy łyżkę oleju, dodajemy łyżeczkę pieprzu cayenne, bazylię i tymianek oraz sól. Wrzucamy makron i gotujemy wedle przepisu na opakowaniu. Ważne, żeby makaron pozostał al dente, a nie został rozgotowany. W tym czasie przygotowujemy sos. Pieczarki kroimy w plastry i podpiekamy na patelni, dodajemy posiekaną w piórka cebulę. Pomidory należy sparzyć. Obieramy je ze skórki i kroimy w kostkę, dodajemy do pieczarek, dolewamy odrobinę wody i dusimy aż pomidory zmiękną i całość przybierze kształt sosu. Doprawiamy bazylią i tymiankiem. Ugotowany makaron odcedzamy i przekładamy na talerze - nie przelewamy go wodą, dzięki czemu będzie oblepiony przyprawami, które dodaliśmy do wody i pikantny, dzięki pieprzowi cayenne. Na makaron nakładamy sos i posypujemy żółtym serem. Jeśli mamy mało czasu możemy użyć gotowego sosu.
Domowe spaghetti
Przyprawy dodane do gotującej się wody na makaron nadadzą mu ciekawy smak.
Domowe spaghetti
Pieczarki stanowią bazę do naszego sosu do spaghetti.
Domowe spaghetti
Pokorojona w piórka cebula nadaje wyrazu. Pozostaje dodać już tylko pomidorki i gotowe.

Tagi:

makaron sery ser