nieuchwytna

nieuchwytna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 350]

Domowe zapiekanki z bagietki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Szybkie i smaczne domowe zapiekanki.

Domowe zapiekanki z bagietki

Składniki:

Domowe zapiekanki z bagietki

 

  • Na 4 zapiekanki:

 

  • 2/3 dłuższej bagietki
  • 8 większych pieczarek
  • 4 duże plastry żółtego sera
  • 8 plasterków ogórka
  • 4 plastry pomidora
  • 3 plastry z małej czerwonej cebuli
  • przyprawa do pizzy
  • 2 łyzki oleju
  • sól, pieprz
  • keczup, majonez do dekoracji

Sposób przygotowania:

Domowe zapiekanki z bagietki
1. Pieczarki oczyszczamy i dowolnie kroimy. Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy pieczarki z niewielkim didatkiem soli i pieprzu, aż woda odparuje.
2. Bagietkę kroimy na cztery części. Na każdą nakładamy porcję pieczarek, następnie posypujemy przyprawą do pizzy. Układamy po plasterku zółtego sera.
3. Nasze zapiekanki układamy na blaszce, a następnie wkladamy je do nagrzanego do 150 stopni piekarnika na kilka minut, aż ser się rozpuści.
4. Po podgrzaniu polewamy je keczupem i układamy na nich po plasterku pomidora, dwa plasterki ogórka i czerwoną cebulę. Ozdabiamy kleksami majonezu.