Sposób przygotowania:
Domowy baleron
Karkówkę (cienki a długi przerastany kawałek) umyłam i dokładnie osuszyłam ręcznikiem papierowym. Cukier wsypałam na talerz i obtoczyłam w nim mięso. Włożyłam do odpowiedniego pojemnika i odstawiłam na 2 dni do lodówki. W międzyczasie pilnowałam, aby odlewać wydzielający się sok.
Trzeciego dnia powtórzyłam czynności i obtoczyłam mięso w soli. Teraz leżało w lodówce 3 dni. Po tym czasie czosnek przecisnęłam, dodałam do niego majeranek, paprykę i grubo zmielony pieprz kolorowy. wymieszałam i natarłam baleron. Włożyłam go do podwójnej podkolanówki, zawiązałam i powiesiłam w przewiewnym miejscu na 5 dni.
Następnie wyjęłam baleron z podkolanówek, owinęłam w ściereczkę i włożyłam do lodówki.
Trzeciego dnia powtórzyłam czynności i obtoczyłam mięso w soli. Teraz leżało w lodówce 3 dni. Po tym czasie czosnek przecisnęłam, dodałam do niego majeranek, paprykę i grubo zmielony pieprz kolorowy. wymieszałam i natarłam baleron. Włożyłam go do podwójnej podkolanówki, zawiązałam i powiesiłam w przewiewnym miejscu na 5 dni.
Następnie wyjęłam baleron z podkolanówek, owinęłam w ściereczkę i włożyłam do lodówki.