Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Domowy cheeseburger

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Domowy cheeseburger to pyszna opcja na przekąskę chociaż u mnie podana została na kolację - zniknęła błyskawicznie

Domowy cheeseburger Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Domowy cheeseburger

 

  • 3 bułki do hamburgerów
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowo wołowego
  • 3 plastry ulubionego żółtego sera
  • ogórki konserwowe
  • sałata lodowa
  • pomidorki koktajlowe, kąski papryki czerwonej
  • masło
  • ketchup
  • sól, pieprz do smaku
  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:

Domowy cheeseburger
Mięso przekładamy do miski, doprawiamy solą i pieprzem mieszamy. Mięso dzielimy na 6 części. Formujemy placuszki wielkości dłoni (6 sztuk).

Na trzech placuszkach mięsnych układamy żółty ser, przykrywamy pozostałymi mięsnymi placuszkami i dokładnie zlepiamy boki. Gotowe kotlety smażymy przez kilka minut z dwóch stron.

Bułki przekrawamy, delikatnie smarujemy masłem i podpiekamy.

Na gorące bułki nakładamy gorące kotlet, na wierzch kilka plastrów ogórków konserwowych oraz poszatkowaną kapustę lodową. Na drugą część bułki nakładamy ketchup, przykrywamy.

Bułki podajemy z sałatą z pomidorami i papryką.
Domowy cheeseburger
mięso przyprawiamy wyrabiamy i formujemy
Domowy cheeseburger
na jednym z placuszkó ukąłdamy ser, przykrywamy drugim i sklejamy
Domowy cheeseburger
gotowe kotlety smażymy - pod przykryciem
Domowy cheeseburger
bułki smarujemy masłem i podpiekamy na suchej patelni
Domowy cheeseburger
składamy cheeseburger