paolineczka

paolineczka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 104]

Domowy cheeseburger

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Domowy cheeseburger - zdrowy i o niebo smaczniejszy od tych z przyulicznych barów. Idealne na domowe przyjęcia.

Domowy cheeseburger

Składniki:

Domowy cheeseburger

Bułki

Kotlety

Dodatki

Sposób przygotowania:

Domowy cheeseburger
Kotlety:

1. Mięso wołowe wymieszaj z boczkiem

2. Do mięsa dodaj jajko, przyprawy oraz mąkę i dobrze wymieszaj

3. Z mięsa formuj okrągłe większe - lecz nie za grube kotlety

4. Smaż ok 20 min z oby dwóch stron an patelni grillowej

Dodatki:

1. Cebulę obieramy i kroimy w grubsze plastry. Plastry smażymy z oby dwóch stron na dobrze rozgrzanym oleju aż plastry nabiorą delikatnie brązowego kolorku

2. Pomidora kroimy w plastry

3. Na kotlety układamy po 1 plasterku sera - podpiekamy w piekarniku do momentu aż ser się rozpuści Burgery:

1. Bułki przekrawamy wzdłuż na pół, obie połówki smarujemy musztardą oraz ketchupem.

Ukadamy : Podgrzany Spód bułki, sałata , cebula, ciepły kotlet z serem sera, ogórki, pomidor, podgrzana góra bułki.

Bułki:

1. Do miski dodajemy wszystkie składniki na bułki.

2. Mieszamy delikatnie łyżką

3. Ciasto wykładamy na strolnicę i wyrabiamy aż ciasto będzie jędrne i ładnie będzie odchodziło od ręki

4. Wyrobione ciasto wkłądamy do miski. Przykrywamy ściereczką i dostawiamy na godzinę w ciepłe miejsce

5. Po tym czasie ciasto dzielimy na 6 równych kawałków. Z każdej części formujemy kulki. ( ja osobiście zbieram ciasto jak w sakiewkę, delikatnie toczę na blacie i układam na blaszce zlepieniem do dołu). Bułki kładziemy na blaszkę. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 40 min

6. Bułki delikatnie spłaszczamy dłonią, smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy sezamem

7. Bułki pieczemy w 200 stopniach przez 15 minut