Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Domowy chleb

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Pyszny domowy chleb - prosty w wykonaniu

Domowy chleb Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Domowy chleb

 

  • 1/2 kg mąki pszennej ( pół na pół mąki 500 z mąką 650 )
  • 2,5 dag świeżych drożdży
  • 1/2 łyżki soli (ja dodaję też szczyptę ziół i czerwonej papryki do smaku)
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 litr ciepłej wody (można dolać około 1/3 szklanki piwa)

Sposób przygotowania:

Domowy chleb
Wszystkie sypkie składniki wsypujemy do miski i mieszamy ze sobą, dodajemy ciepłą wodę z rozpuszczonymi drożdżami i wyrabiamy ciasto. Jeżeli dodamy więcej wody i ciasto będzie luźniejsze po upieczeniu chlebek będzie miał większe dziurki. Ciasto zostawiamy na 20 minut do wyrośnięcia (na miskę nakładamy od góry woreczek aby zachować temperaturę). W między czasie natłuszczamy keksówkę smalcem. Po upływie dwudziestu minut ciasto ponownie wyrabiamy można ugnieść je łyżką i przekładamy do foremki, wyrównujemy ciasto by równo wyrosło (ja zamaczam łyżkę w wodzie i ugniatam) pozostawiamy na kolejne 20 minut do wyrośnięcia (również pamiętamy aby nakryć brytfankę ja używam woreczków aby ciasto miało możliwość wyrośnięcia). (Jeżeli chcemy chleb z ziarnami czy makiem, wyrośnięty chlebuś spryskujemy wodą i posypujemy wg uznania) Piekarnik nagrzewamy do 250 stopni, wkładamy ciasto i po chwili zmniejszamy temperaturę do około 230 stopni. Pieczemy około 45 minut (oczywiście w zależności od piekarnika dlatego obserwujemy ciasto) Po wyciągnięciu upieczonego chlebka, wyciągamy bochenek na kratkę z piekarnika i pozostawiamy do odparowania na około 30 - 45 minut.
Pamiętajmy aby ciasto wsadzać wyrośnięte gdyż wysoka temperatura od razu ścina skórkę. Smacznego
Domowy chleb
Suche składniki wyrobione wraz z wodą i drożdżami
Domowy chleb
Ciasto przełożone do foremki - gotowe do przykrycia i wyrośnięcia
Domowy chleb
Po upływie dwudziestu minut ciasto powiększyło swoją objetość
Domowy chleb
Gotowy, upieczony chlebek - jeszcze tylko odparowanie i mozna kosztować :)

Tagi:

piwo zioła