Sposób przygotowania:
Domowy chleb
Wszystkie sypkie składniki wsypujemy do miski i mieszamy ze sobą, dodajemy ciepłą wodę z rozpuszczonymi drożdżami i wyrabiamy ciasto. Jeżeli dodamy więcej wody i ciasto będzie luźniejsze po upieczeniu chlebek będzie miał większe dziurki. Ciasto zostawiamy na 20 minut do wyrośnięcia (na miskę nakładamy od góry woreczek aby zachować temperaturę). W między czasie natłuszczamy keksówkę smalcem. Po upływie dwudziestu minut ciasto ponownie wyrabiamy można ugnieść je łyżką i przekładamy do foremki, wyrównujemy ciasto by równo wyrosło (ja zamaczam łyżkę w wodzie i ugniatam) pozostawiamy na kolejne 20 minut do wyrośnięcia (również pamiętamy aby nakryć brytfankę ja używam woreczków aby ciasto miało możliwość wyrośnięcia). (Jeżeli chcemy chleb z ziarnami czy makiem, wyrośnięty chlebuś spryskujemy wodą i posypujemy wg uznania) Piekarnik nagrzewamy do 250 stopni, wkładamy ciasto i po chwili zmniejszamy temperaturę do około 230 stopni. Pieczemy około 45 minut (oczywiście w zależności od piekarnika dlatego obserwujemy ciasto) Po wyciągnięciu upieczonego chlebka, wyciągamy bochenek na kratkę z piekarnika i pozostawiamy do odparowania na około 30 - 45 minut.
Pamiętajmy aby ciasto wsadzać wyrośnięte gdyż wysoka temperatura od razu ścina skórkę. Smacznego
Pamiętajmy aby ciasto wsadzać wyrośnięte gdyż wysoka temperatura od razu ścina skórkę. Smacznego