WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Domowy chleb na zakwasie

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Chleb pieczony na domowym zakwasie. Niezwykle zdrowy, o wyśmienitym, dość specyficznym smaku, nie do pomylenia z niczym innym.

Domowy chleb na zakwasie

Składniki:

Domowy chleb na zakwasie

 

  • 2 łyżki dokarmionego 12 godzin wcześniej zakwasu
  • 350 g mąki żytniej chlebowej
  • 200 g mąki pszennej
  • 350 ml wody
  • 1,5 łyżeczki soli
  • ziarna do posypania

Sposób przygotowania:

Domowy chleb na zakwasie
Na zaczyn 150 g mąki żytniej mieszamy ze 150 ml cieplej wody. Dodajemy zakwas, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na całą noc. Następnie dodajemy wszystkie pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Przekładamy do keksówki wyłożonej papierem, posypujemy ziarnami i przykrywamy ściereczką.

Odstawiamy na ok 3 godziny do wyrośnięcia i wstawiamy do zimnego piekarnika.

Pieczemy w 220 stopniach ok 1 godziny. Gdyby za mocno się przypiekał, przykrywamy folią aluminiową.

Po wyjęciu studzimy na kratce.

Tagi:

chleb pieczywo