Sposób przygotowania:
Domowy chleb na zakwasie
Na zaczyn 150 g mąki żytniej mieszamy ze 150 ml cieplej wody. Dodajemy zakwas, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na całą noc. Następnie dodajemy wszystkie pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Przekładamy do keksówki wyłożonej papierem, posypujemy ziarnami i przykrywamy ściereczką.
Odstawiamy na ok 3 godziny do wyrośnięcia i wstawiamy do zimnego piekarnika.
Pieczemy w 220 stopniach ok 1 godziny. Gdyby za mocno się przypiekał, przykrywamy folią aluminiową.
Po wyjęciu studzimy na kratce.
Odstawiamy na ok 3 godziny do wyrośnięcia i wstawiamy do zimnego piekarnika.
Pieczemy w 220 stopniach ok 1 godziny. Gdyby za mocno się przypiekał, przykrywamy folią aluminiową.
Po wyjęciu studzimy na kratce.