SUPERPRZEPIS

Nocny kakaowy chleb na zakwasie ze słonecznikiem

  • Beatris
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10
Nocny kakaowy chleb na zakwasie ze słonecznikiem

Pyszny domowy chleb przygotowany na zakwasie pszennym, z dodatkiem kakao i łuskanego słonecznika, leżakowany całą noc w chłodnym miejscu.

Składniki:

Nocny kakaowy chleb na zakwasie ze słonecznikiem

Zaczyn:

Ciasto właściwe:

  • 5,5 szklanki mąki pszennej typ 650
  • 1 szklanka słonecznika łuskanego
  • 1 łyżka soli
  • 2 szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżka kakao

Sposób przygotowania:

Nocny kakaowy chleb na zakwasie ze słonecznikiem

Etap 1

Nocny kakaowy chleb na zakwasie ze słonecznikiem
Zaczyn przygotowany z pszennego zakwasu wody i mąki.

Zaczyn: Rano przełożyć zakwas do miski. Dodać do niego mąkę i wodę, dokładnie wymieszać, przykryć ściereczką i odłożyć na ok. 10 godzin w temperaturze pokojowej.

Etap 2

Nocny kakaowy chleb na zakwasie ze słonecznikiem
Wszystkie sypkie składniki przesypane do miski.

Ciasto właściwe: Wszystkie sypkie składniki przesypać do miski i dokładnie wymieszać.

Etap 3

Nocny kakaowy chleb na zakwasie ze słonecznikiem
Zaczyn i woda dodane do sypkich składników.

Do sypkich składników dodać cały zaczyn i wodę, wymieszać.

Etap 4

Nocny kakaowy chleb na zakwasie ze słonecznikiem
Dobrze wyrobione ciasto odłożone do podrośnięcia.

Ciasto wyrabiać ok. 15 minut. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na ok. 3 godziny.

Etap 5

Nocny kakaowy chleb na zakwasie ze słonecznikiem

Dwa sitka (lub koszyki do wyrastania chleba) wyłożyć czystymi suchymi ściereczkami, obficie posypać mąką. Ciasto podzielić na dwie części, umieścić w sitkach, przykryć folią spożywczą i odłożyć na noc do lodówki.

Etap 6

Nocny kakaowy chleb na zakwasie ze słonecznikiem

Następnego dnia rano sitka z ciastem wyjąć z lodówki, zdjąć folię, ciasto przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na 3-4 godziny. Po tym czasie ciasto delikatnie przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu bochenków można dodatkowo zrobić ostrym nożem nacięcia.

Etap 7

Nocny kakaowy chleb na zakwasie ze słonecznikiem

Chleb piec w 200 stopniach przez ok. 50 minut. Upieczony chleb studzić na kratce.


Tagi:

chleb pieczywo