Sposób przygotowania:
Nocny kakaowy chleb na zakwasie ze słonecznikiemEtap 1
Zaczyn: Rano przełożyć zakwas do miski. Dodać do niego mąkę i wodę, dokładnie wymieszać, przykryć ściereczką i odłożyć na ok. 10 godzin w temperaturze pokojowej.
Etap 2
Ciasto właściwe: Wszystkie sypkie składniki przesypać do miski i dokładnie wymieszać.
Etap 3
Do sypkich składników dodać cały zaczyn i wodę, wymieszać.
Etap 4
Ciasto wyrabiać ok. 15 minut. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na ok. 3 godziny.
Etap 5
Dwa sitka (lub koszyki do wyrastania chleba) wyłożyć czystymi suchymi ściereczkami, obficie posypać mąką. Ciasto podzielić na dwie części, umieścić w sitkach, przykryć folią spożywczą i odłożyć na noc do lodówki.
Etap 6
Następnego dnia rano sitka z ciastem wyjąć z lodówki, zdjąć folię, ciasto przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na 3-4 godziny. Po tym czasie ciasto delikatnie przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu bochenków można dodatkowo zrobić ostrym nożem nacięcia.
Etap 7
Chleb piec w 200 stopniach przez ok. 50 minut. Upieczony chleb studzić na kratce.