2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Wiejski chleb na zakwasie

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 18

Przepyszny domowy chlebek na zakwasie pszenno żytni, delikatnie wilgotny, aromatyczny najlepiej smakuje z samym masełkiem :)

Wiejski chleb na zakwasie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wiejski chleb na zakwasie

 

Sposób przygotowania:

Wiejski chleb na zakwasie
Mąki mieszamy ze sobą i z solą , wlewamy ciepłą wodę oraz wsypujemy przyprawę staropolską wlewamy zakwas wsypujemy drożdże i całe ciasto wyrabiamy ręką około 5 minut.Przykrywamy wyrobione ciasto ściereczką lnianą odnosimy w ciepłe miejsce bez przeciągów na około 2 godziny-po tym czasie chleb wyraźnie podwoi objętość, rozdzielamy na dwie części i przekładamy do dwóch keksówek o wym 23/11 cm smarujemy jajkiem roztrzepanym z mlekiem i posypujemy makiem, odstawiamy na 40 minut do ponownego wyrośnięcia.Wsadzamy do nagrzanego do 220*c piekarnika pieczemy 10 minut, po czym temp zmniejszamy do 200*c i pieczemy jeszcze 30 minut. Upieczony chleb studzimy na kratce kuchennej.
Wiejski chleb na zakwasie
maki mieszamy w misce ze sobą dodajemy sól
Wiejski chleb na zakwasie
dodajemy zakwas przyprawę i wyrabiamy ciasto
Wiejski chleb na zakwasie
zostawiamy w ciepłym miejscu do wyraźnego podwojenia objętości
Wiejski chleb na zakwasie
przekładamy ciasto do keksówek smarujemy jajkiem i posypujemy makiem pieczemy