Sposób przygotowania:
Wiejski chleb na zakwasie
Mąki mieszamy ze sobą i z solą , wlewamy ciepłą wodę oraz wsypujemy przyprawę staropolską wlewamy zakwas wsypujemy drożdże i całe ciasto wyrabiamy ręką około 5 minut.Przykrywamy wyrobione ciasto ściereczką lnianą odnosimy w ciepłe miejsce bez przeciągów na około 2 godziny-po tym czasie chleb wyraźnie podwoi objętość, rozdzielamy na dwie części i przekładamy do dwóch keksówek o wym 23/11 cm smarujemy jajkiem roztrzepanym z mlekiem i posypujemy makiem, odstawiamy na 40 minut do ponownego wyrośnięcia.Wsadzamy do nagrzanego do 220*c piekarnika pieczemy 10 minut, po czym temp zmniejszamy do 200*c i pieczemy jeszcze 30 minut. Upieczony chleb studzimy na kratce kuchennej.
Netka
2milutka
Piekę choć nie często :) masz rację na zakwasie są najlepsze :)