Sposób przygotowania:
Chleb na zakwasie z domową serwatką
Zaczyn: składniki wymieszać i przykryć ściereczką. Odstawić na całą noc. Rano dodać do zaczynu serwatkę ogrzaną do temperatury pokojowej. Wsypać kilogram mąki żytniej i sól.
Na koniec dodać wszystkie ziarna: siemię, błonnik, chia i dynię. Zagnieść jednolite ciasto i odstawić do wyrastania na 3 godziny.
Po tym czasie ciasto przełożyć do dwóch długich keksówek, wyrównać, wierzch oprószyć mąką. Przykryć ściereczką i odstawić na około 2-2,5 godziny (zależnie od temperatury w kuchni).
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200stopni i piec około 50-55 minut. Wystudzić na kratce.
Na koniec dodać wszystkie ziarna: siemię, błonnik, chia i dynię. Zagnieść jednolite ciasto i odstawić do wyrastania na 3 godziny.
Po tym czasie ciasto przełożyć do dwóch długich keksówek, wyrównać, wierzch oprószyć mąką. Przykryć ściereczką i odstawić na około 2-2,5 godziny (zależnie od temperatury w kuchni).
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200stopni i piec około 50-55 minut. Wystudzić na kratce.