Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Chleb na zakwasie z domową serwatką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 15

Smaczny, mięciutki i wilgotny chleb żytni na zakwasie, z dodatkiem domowej serwatki i mnóstwem zdrowych ziaren.

Chleb na zakwasie z domową serwatką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chleb na zakwasie z domową serwatką

 

  • Zaczyn:
  • 50 g zakwasu żytniego
  • 250 g wody
  • 200 g mąki żytniej typ 720
  • ciasto właściwe:
  • 750 g serwatki
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 kg mąki żytniej typ 720
  • 2 czubate łyżki złotego siemienia lnianego
  • 2 czubate łyżki błonnika witalnego
  • 2 czubate łyżki nasion szałwi hiszpańskiej (chia)
  • 2 czubate łyżki pestek dyni

Sposób przygotowania:

Chleb na zakwasie z domową serwatką
Zaczyn: składniki wymieszać i przykryć ściereczką. Odstawić na całą noc. Rano dodać do zaczynu serwatkę ogrzaną do temperatury pokojowej. Wsypać kilogram mąki żytniej i sól.

Na koniec dodać wszystkie ziarna: siemię, błonnik, chia i dynię. Zagnieść jednolite ciasto i odstawić do wyrastania na 3 godziny.

Po tym czasie ciasto przełożyć do dwóch długich keksówek, wyrównać, wierzch oprószyć mąką. Przykryć ściereczką i odstawić na około 2-2,5 godziny (zależnie od temperatury w kuchni).

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200stopni i piec około 50-55 minut. Wystudzić na kratce.  


Chleb na zakwasie z domową serwatką
do misy robota wlać przygotowany wcześniej zaczyn
Chleb na zakwasie z domową serwatką
i dodać serwatkę w temperaturze pokojowej
Chleb na zakwasie z domową serwatką
na sam koniec wsypać wszystkie ziarna: siemię, dynię, chia i błonnik
Chleb na zakwasie z domową serwatką
następnie wsypać obie mąki i dodać do nich sól

Tagi:

chleb pieczywo