Sposób przygotowania:
Domowy chleb na zakwasie
Przygotowanie chleba podzielone jest na 2 dni. Dzień I Do miski wlewamy 3 łyżki aktywnego zakwasu żytniego. Dodajemy 0,5 szklanki mąki żytniej oraz 0,5 szklanki wody. Woda powinna mieć temperaturę pokojową. Całość mieszamy. Pozostawiany na min 8 godzin. Ja zostawiam na całą noc. Dzień II Powstało nam zakwaszone ciasto. Do niego dodajemy wodę, miód i dobrze mieszamy. Następnie wsypujemy mąki, otręby pszenne, sól, drożdże i mieszamy. Pozostawiamy w ciepłym miejscy na ok 2 godziny. Ciasto widocznie zwiększy swoją objętość. Czas może się wydłużyć lub skrócić w zależności od temperatury oraz pracy zakwasu. W tym czasie przygotowujemy formę. Należy ją bardzo dokładnie wysmarować tłuszczem aby chleb nie przywarł do formy i można go było z łatwością wyjąć. Kiedy nasze ciasto jest gotowe przelewamy je do wysmarowanej formy i ponownie pozostawiamy aż do podwojenia objętości. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200 *C. Na dno wkładamy naczynie z gorącą parującą wodą aby zapewnić odpowiednie nawilżenie. Kiedy ciasto otrzymało oczekiwaną objętość wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 60 mim. Po tym czasie wyjmujemy chleb z formy i pieczemy go jeszcze przez 15 min. Smacznego.