smaksłodyczy

smaksłodyczy

Kucharz
[Przepisów: 5]

Domowy chleb na zakwasie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pyszny domowy chleb bez konserwantów i polepszaczy. Oto prosty przepis jak sami możemy wykonać go w domu.

Domowy chleb na zakwasie Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Domowy chleb na zakwasie

 

  • Na zakwas:
  • Zakwas żytni 3 łyżki
  • 0,5 szklanki mąki żytniej typ 720
  • 0,5 szklanki wody

 

  • Na ciasto:
  • powstały zakwas
  • 300 g mąki pszennej chlebowej
  • 100 g otrąb pszennych
  • 100 g mąki orkiszowej
  • 1 łyżka miodu
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 2 szklanki wody
  • 1/16 kostki drożdży ( w przypadku zakwasu, na którym pracujemy już długo można pominąć)
  • tłuszcz do wysmarowania formy

 

Sposób przygotowania:

Domowy chleb na zakwasie
Przygotowanie chleba podzielone jest na 2 dni. Dzień I Do miski wlewamy 3 łyżki aktywnego zakwasu żytniego. Dodajemy 0,5 szklanki mąki żytniej oraz 0,5 szklanki wody. Woda powinna mieć temperaturę pokojową. Całość mieszamy. Pozostawiany na min 8 godzin. Ja zostawiam na całą noc. Dzień II Powstało nam zakwaszone ciasto. Do niego dodajemy wodę, miód i dobrze mieszamy. Następnie wsypujemy mąki, otręby pszenne, sól, drożdże i mieszamy. Pozostawiamy w ciepłym miejscy na ok 2 godziny. Ciasto widocznie zwiększy swoją objętość. Czas może się wydłużyć lub skrócić w zależności od temperatury oraz pracy zakwasu. W tym czasie przygotowujemy formę. Należy ją bardzo dokładnie wysmarować tłuszczem aby chleb nie przywarł do formy i można go było z łatwością wyjąć. Kiedy nasze ciasto jest gotowe przelewamy je do wysmarowanej formy i ponownie pozostawiamy aż do podwojenia objętości. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200 *C. Na dno wkładamy naczynie z gorącą parującą wodą aby zapewnić odpowiednie nawilżenie. Kiedy ciasto otrzymało oczekiwaną objętość wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 60 mim. Po tym czasie wyjmujemy chleb z formy i pieczemy go jeszcze przez 15 min. Smacznego.
Domowy chleb na zakwasie
Zakwaszone ciasto na chleb po całej nocy oczekiwania
Domowy chleb na zakwasie
Ciasto chlebowe po dodaniu wszystkich składników
Domowy chleb na zakwasie
Wyrośnięte ciasto, gotowe do przełożenia do wysmarowanej formy