Sposób przygotowania:
Domowy chleb pszenno-żytni
Do dużej miski wkruszamy drożdże, dodajemy szczyptę cukru, 2 łyżki ciepłej wody i 1 łyżkę mąki pszennej. Rozcieramy łyżką aby nie było grudek, przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 minut.
Gdy zaczyn znacznie urośnie, dodajemy do niego resztę mąki pszennej, pozostałe mąki, sól i resztę wody. Wyrabiamy ciasto aż będzie odklejać się od rąk. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.
Po tym czasie wyrabiamy przez chwilę ciasto i przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki.
Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto zrówna się z blaszką wkładamy je do piekarnika i pieczemy przez 1 godzinę w 200 stopniach.
Studzimy na kratce.
Gdy zaczyn znacznie urośnie, dodajemy do niego resztę mąki pszennej, pozostałe mąki, sól i resztę wody. Wyrabiamy ciasto aż będzie odklejać się od rąk. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.
Po tym czasie wyrabiamy przez chwilę ciasto i przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki.
Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto zrówna się z blaszką wkładamy je do piekarnika i pieczemy przez 1 godzinę w 200 stopniach.
Studzimy na kratce.