Sposób przygotowania:
Domowy chleb pszenno-żytni
Drożdże rozpuścić w wodzie z cukrem. Obie mąki i ziemniaka włożyć do miski. Wlać drożdże, wyrabiać ciasto ok. 4 min. na niskich obrotach miksera. Dodać sól i ziarna słonecznika, wyrabiać kolejne 4 min. Miskę przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. W połowie wyrastania odgazować ciasto i złożyć na pół. Uformować ciasto włożyć do formy (u mnie keksówka) wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Wierzch posypać słonecznikiem. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 45 minut (u mnei prawie uciekało z foremki). Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 240 stopni, piec 10 minut. Obniżyć temperaturę do 220 stopni i piec kolejne 10 min. Zredukować temperaturę do 200 stopni i w niej piec jeszcze ok. 30 minut. Wyjąc chleb, odstawic na kratkę, wytudzić. Został ulubionym chlebem mojego męża.
Wzorowałam sie na chlebie z tego blogu: http://twojemoje.blogspot.com/2009/11/chleb-pszenno-zytni-z-orzechami-woskimi.html
Wzorowałam sie na chlebie z tego blogu: http://twojemoje.blogspot.com/2009/11/chleb-pszenno-zytni-z-orzechami-woskimi.html
wedith1
luna
Natala1210