slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1001]

Domowy chleb pszenno-żytni

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smaczny i prosty w przygotowaniu domowy chlebek. Z dodatkiem mąki żytniej, więc zdrowszy. Domowe pieczywo jest najlepsze.

Domowy chleb pszenno-żytni

Składniki:

Domowy chleb pszenno-żytni

 

Sposób przygotowania:

Domowy chleb pszenno-żytni
Do dużej miski wkruszamy drożdże, dodajemy szczyptę cukru, 2 łyżki ciepłej wody i 1 łyżkę mąki pszennej. Rozcieramy łyżką aby nie było grudek, przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 minut.

Gdy zaczyn znacznie urośnie, dodajemy do niego resztę mąki pszennej, pozostałe mąki, sól i resztę wody. Wyrabiamy ciasto aż będzie odklejać się od rąk. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.

Po tym czasie wyrabiamy przez chwilę ciasto i przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki.

Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto zrówna się z blaszką wkładamy je do piekarnika i pieczemy przez 1 godzinę w 200 stopniach.

Studzimy na kratce.

Tagi:

chleb pieczywo