Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Chleb z dynią i musli

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Przepyszny chleb na zakwasie wzbogacony zdrowym musli, długo wilgotny dzięki dodatkowi pieczonej dyni.

Chleb z dynią i musli Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chleb z dynią i musli

 

Sposób przygotowania:

Chleb z dynią i musli
Zaczyn: Składniki zaczynu zmieszać wieczorem i odstawić na całą noc, przykryty ściereczką. Musli wsypać do miseczki, zalać gorącą wodą (200g), odstawić.

Upieczoną dynię wrzucić do wysokiego naczynia, wlać wodę (300g) i zmiksować blenderem na gładki krem. Do misy robota wlać wodę (250g), dodać zaczyn i sól. Dodać namaczankę i puree. Wsypać obie mąki, następnie dodać pestki dyni zagnieść jednolite ciasto, odstawić na 3 godziny w ciepłe miejsce.

Po tym czasie ciasto podzielić na pół i nałożyć do dwóch dużych keksówek wyścielonych papierem. Wyrównać, oprószyć mąką, przykryć ściereczką i odstawić na 2,5 godziny.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec ok 45 minut.

Wystudzić na kratce. 
Chleb z dynią i musli
musli zalać gorącą wodę i odstawić do namoczenia
Chleb z dynią i musli
upieczoną dynię zmiksować z wodą na gładki krem
Chleb z dynią i musli
zaczyn zmieszać z wodą, dodać puree i namaczankę. wsypać mąkę i sól, zagnieść
Chleb z dynią i musli
do dwóch dużych keksówek przełożyć ciasto i odstawić do wyrośnięcia

Tagi:

chleb dynia