Sposób przygotowania:
Chleb z dynią i musli
Zaczyn: Składniki zaczynu zmieszać wieczorem i odstawić na całą noc, przykryty ściereczką. Musli wsypać do miseczki, zalać gorącą wodą (200g), odstawić.
Upieczoną dynię wrzucić do wysokiego naczynia, wlać wodę (300g) i zmiksować blenderem na gładki krem. Do misy robota wlać wodę (250g), dodać zaczyn i sól. Dodać namaczankę i puree. Wsypać obie mąki, następnie dodać pestki dyni zagnieść jednolite ciasto, odstawić na 3 godziny w ciepłe miejsce.
Po tym czasie ciasto podzielić na pół i nałożyć do dwóch dużych keksówek wyścielonych papierem. Wyrównać, oprószyć mąką, przykryć ściereczką i odstawić na 2,5 godziny.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec ok 45 minut.
Wystudzić na kratce.
Upieczoną dynię wrzucić do wysokiego naczynia, wlać wodę (300g) i zmiksować blenderem na gładki krem. Do misy robota wlać wodę (250g), dodać zaczyn i sól. Dodać namaczankę i puree. Wsypać obie mąki, następnie dodać pestki dyni zagnieść jednolite ciasto, odstawić na 3 godziny w ciepłe miejsce.
Po tym czasie ciasto podzielić na pół i nałożyć do dwóch dużych keksówek wyścielonych papierem. Wyrównać, oprószyć mąką, przykryć ściereczką i odstawić na 2,5 godziny.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec ok 45 minut.
Wystudzić na kratce.
Megi-