Sposób przygotowania:
Domowy chleb z jaglankąETAP 1:
Mąki mieszam ze sobą w misce wlewam czynny zakwas, wodę, sól, przyprawę do chleba, syrop trzcinowy , wsypuję płatki jaglane i zagniatam gładkie sprężyste ciasto, nakrywam bawełnianą ściereczką i odstawiam na kilka godzin (około 4 ) w ciepłym miejscu.
ETAP 2:
Po tym czasie wykładam na stolnicę oprószoną mąką formuję owalny bochenek i odstawiam do ponownego wyrośnięcia, lekko wierzch nacinam w kilku miejscach nożem, skrapiam ciasto wodą i wstawiam do nagrzanego do 220*c piekarnika piekę około 10 minut po czym temp zmniejszam do 200*c i piekę jeszcze 20-25 minut, gdy od spodu wyda głuchy odgłos przy pukaniu znaczy ze chlebek jest upieczony, studzę na kratce.
Najlepiej smakuje podany z masełkiem jeszcze ciepły.