Sposób przygotowania:
Potrójnie sezamowy chlebek na mące pełnoziarnistej1.
Przygotowałam miskę, do której wsypałam kolejno wszystkie mąki i wymieszałam łyżką drewnianą.
2.
Kolejnymi składnikami były wszystkie ziarna, które wsypałam do miski, a także otrąb owsianych i dokładnie wymieszanie .
3.
Dalej przygotowałam sól kuchenną, którą także dodałam do składników w misce.
4.
Potem dodałam cukier brązowy ( można też dodać jak najbardziej zwykły cukier ) i wymieszałam łyżką drewnianą.
5.
Dolałam olej sezamowy i znowu wymieszałam.
6.
Świeże drożdże poskubałam w palcach i wrzuciłam do reszty składników.
7.
Na samym końcu wlałam ciepłą wodę ( nie gorącą, bo zabije drożdże i chleb się nie uda ).
8.
Bardzo dokładnie wszystkie składniki wymieszałam ze sobą i odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na czas 20 minut.
9.
Po upływie tego czasu ciasto "odgazowałam" i przełożyłam do silikonowych foremek. Pozostawiłam jeszcze na 15 minut.
10.
Dużo wcześniej nagrzałam piekarnik i gdy osiągnął temperaturę 200 stopni C włożyłam foremki z ciastem na czas 15 minut. Później zmniejszyłam temperaturę do 180 stopni i piekłam jeszcze chlebki przez 35 minut.
11.
Gorące chlebki wystudziłam na kratce z piekarnika.
12.
Smacznego !