Renata9

Renata9

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Potrójnie sezamowy chlebek na mące pełnoziarnistej

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Tym razem to chlebek na oleju sezamowym oraz ziarnami sezamu: białym i czarnym. Polecam go dla smakoszy zapachu i smaku sezamowego.

Potrójnie sezamowy chlebek na mące pełnoziarnistej

Składniki:

Potrójnie sezamowy chlebek na mące pełnoziarnistej

 

Sposób przygotowania:

Potrójnie sezamowy chlebek na mące pełnoziarnistej

1.

Potrójnie sezamowy chlebek na mące pełnoziarnistej
Mąki wsypane do miski i wymieszane ze sobą

Przygotowałam miskę, do której wsypałam kolejno wszystkie mąki i wymieszałam łyżką drewnianą.

2.

Potrójnie sezamowy chlebek na mące pełnoziarnistej
Wsypanie ziaren: słonecznika, czarnego i białego sezamu oraz otrąb owsianych

Kolejnymi składnikami były wszystkie ziarna, które wsypałam do miski, a także otrąb owsianych i dokładnie wymieszanie .

3.

Potrójnie sezamowy chlebek na mące pełnoziarnistej
Dodanie soli kuchennej do składników na chleb

Dalej przygotowałam sól kuchenną, którą także dodałam do składników w misce.

4.

Potrójnie sezamowy chlebek na mące pełnoziarnistej

Potem dodałam cukier brązowy ( można też dodać jak najbardziej zwykły cukier ) i wymieszałam łyżką drewnianą.

5.

Potrójnie sezamowy chlebek na mące pełnoziarnistej

Dolałam olej sezamowy i znowu wymieszałam.

6.

Potrójnie sezamowy chlebek na mące pełnoziarnistej

Świeże drożdże poskubałam w palcach i wrzuciłam do reszty składników.

7.

Potrójnie sezamowy chlebek na mące pełnoziarnistej

Na samym końcu wlałam ciepłą wodę ( nie gorącą, bo zabije drożdże i chleb się nie uda ).

8.

Potrójnie sezamowy chlebek na mące pełnoziarnistej

Bardzo dokładnie wszystkie składniki wymieszałam ze sobą i odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na czas 20 minut.

9.

Potrójnie sezamowy chlebek na mące pełnoziarnistej

Po upływie tego czasu ciasto "odgazowałam" i przełożyłam do silikonowych foremek. Pozostawiłam jeszcze na 15 minut.

10.

Potrójnie sezamowy chlebek na mące pełnoziarnistej

Dużo wcześniej nagrzałam piekarnik i gdy osiągnął temperaturę 200 stopni C włożyłam foremki z ciastem na czas 15 minut. Później zmniejszyłam temperaturę do 180 stopni i piekłam jeszcze chlebki przez 35 minut.

11.

Potrójnie sezamowy chlebek na mące pełnoziarnistej

Gorące chlebki wystudziłam na kratce z piekarnika.

12.

Potrójnie sezamowy chlebek na mące pełnoziarnistej

Smacznego !


Tagi:

chleb pieczywo