Sposób przygotowania:
Chleb pszenno-orkiszowy z jaglanką
Do misy robota wrzucić obie mąki, sól i ugotowaną (na sypko, użyłam pozostałej z obiadu) kaszę jaglaną. W ciepłej wodzie rozpuścić cukier i drożdże, dodać do misy. Wlać rozpuszczone masło i zagnieść jednolite ciasto, włączyć prędkość 3 i zagniatać 3 minuty. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 2 godziny. Następnie zagnieść ponownie, uformować podłużny bochenek, przełożyć do formy (duża keksówka). Zwilżyć wodą, posypać sezamem i odstawić pod ściereczką do wyrośnięcia na 30-40 minut. Gdy wyrośnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 40-45 minut. Chlebek wystudzić na kratce i pokroić na kromki
anemon
Alex_M
dziękuję :*