iwa643

iwa643

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 5470]

Domowy chleb z prażoną cebulką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Smaczny chleb na drożdżach, zdrowy z prażona cebulką, siemię lnianym i otrębami. Taki zapach, chrupkość, takiego chleba nie kupisz w sklepie.

Domowy chleb z prażoną cebulką

Składniki:

Domowy chleb z prażoną cebulką

 

  • 1 kg mąki do wypieku chleba
  • 1 litr wody ciepłej
  • 2 łyżeczki soli
  • 4 łyżki prażonej cebuli
  • 4 łyżki siemie lniane
  • 5 łyżek otrębów
  • 4 łyżki octu balsamicznego
  • 5 dag drożdży

Sposób przygotowania:

Domowy chleb z prażoną cebulką
Do miski wsypujemy mąkę do wypieku chleba, lub mąkę 650. Do drugiej miski wlewamy szklankę letniej wody i dodajemy 5 dag drożdży - mieszamy aż drożdże rozpuszczą się. Wlewamy do mąki. Dodajemy 4 łyżki prażonej cebulki, 4 łyżki siemia lnianego 5 łyżek otrębów. Mieszamy lekko. Dodajemy 2 łyżeczki soli i dolewamy 3 szklanki ciepłej wody. Dolewamy 4 łyżki octu balsamicznego.

Mieszamy ciasto dużą drewniana łyżką. Nakładamy ciasto do formy. Wierzch smarujemy wodą.

Wkładamy do piekarnika i pieczemy 60 min w 180 stopniach.

Tagi:

chleb