bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Chleb z pieprzem i prażoną cebulką

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Na ten chleb trafiłam na stronie http://www.bbcgoodfood.com/recipes/2787/cracked-black-pepper-and-figgy-bread zmieniłam go o prażoną cebulkę

Chleb z pieprzem i prażoną cebulką Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Chleb z pieprzem i prażoną cebulką

 

Sposób przygotowania:

Chleb z pieprzem i prażoną cebulką
Do dużej miski wsypać mąkę, pieprz, sól i drożdże. Wymieszać z oliwą z oliwek, stopniowo dolewając wody tyle aby zrobiło się miękkie ciasto. Wyłożyć na lekko posypaną mąką stolnicę i wyrabiać ciasto przez ok 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Włożyć ciasto do lekko naoliwionej dużej miski. Posmarować z wierzchu olejem, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę do podwojenia swojej objętości Rozgrzać piekarnik do 200st elektryczny (180st gazowy) Po wyrośnięciu wyjąć ciasto i zagnieść ponownie, dosypując cebulkę lekko wgniatać ją w ciasto, nie za długo żeby go nie odgazować za mocno. Ciastu nadać owalny kształt, włożyć do lekko posypanej mąką formy. Za pomocą nożyczek naciąć na górze ciasto, posypać mąką. Zostawić w cieple na około 10-15 minut, żeby trochę ciasto ponownie podrosło. Piec ok. 50 min do ładnego zbrązowienia i gdy spód wyda głuchy dźwięk, gdy się w niego postuka. Wyjąć chleb z formy i ostudzić na kratce. Dla osób zmechanizowanych wystarczy do maszyny wsypać wszystkie składniki wg kolejności podanych składników, następnie uruchomić program na wyrastanie ciasta (u mnie trwa 1,30h), a potem przełożyć na blat lub stolnicę, dodać cebulkę i postępować wg w/w wskazówek.
Chleb z pieprzem i prażoną cebulką
Wyrośnięte wyrobione ciasto wkładamy do omączonej formy
Chleb z pieprzem i prażoną cebulką
Upieczony bochenek chleba po wyjęciu z piekarnika
Chleb z pieprzem i prażoną cebulką
Kromki domowego chleba z widoczną prażona cebulką

Tagi:

chleb