Sposób przygotowania:
Chleb z pieprzem i prażoną cebulką
Do dużej miski wsypać mąkę, pieprz, sól i drożdże. Wymieszać z oliwą z oliwek, stopniowo dolewając wody tyle aby zrobiło się miękkie ciasto. Wyłożyć na lekko posypaną mąką stolnicę i wyrabiać ciasto przez ok 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Włożyć ciasto do lekko naoliwionej dużej miski. Posmarować z wierzchu olejem, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę do podwojenia swojej objętości Rozgrzać piekarnik do 200st elektryczny (180st gazowy) Po wyrośnięciu wyjąć ciasto i zagnieść ponownie, dosypując cebulkę lekko wgniatać ją w ciasto, nie za długo żeby go nie odgazować za mocno. Ciastu nadać owalny kształt, włożyć do lekko posypanej mąką formy. Za pomocą nożyczek naciąć na górze ciasto, posypać mąką. Zostawić w cieple na około 10-15 minut, żeby trochę ciasto ponownie podrosło. Piec ok. 50 min do ładnego zbrązowienia i gdy spód wyda głuchy dźwięk, gdy się w niego postuka. Wyjąć chleb z formy i ostudzić na kratce. Dla osób zmechanizowanych wystarczy do maszyny wsypać wszystkie składniki wg kolejności podanych składników, następnie uruchomić program na wyrastanie ciasta (u mnie trwa 1,30h), a potem przełożyć na blat lub stolnicę, dodać cebulkę i postępować wg w/w wskazówek.
marietta
iziona
Dzisiaj upiekłam tylko w wersji bardzo zubożonej bo bez pieprzu i cebulki, wyrósł cudownie, choć zastanawiałam się czemu mi nie popękał, teraz już wiem, a mianowicie zapomniałam ponacinać. Polecam ten przepis wszystkim co są na bakier z pieczeniem chleba.
bernika
dziekuję i bardzo się ciesze ze spróbowałas go zrobić. dla takich komentarzy warto tu byc, prowadzić bloga i cieszyc sie kuchnia. pozdrawiam